Két legyet

Film: Az igazság ára. A főhős fiatal, elvált ügyvéd, tele energiával és szakmai ambícióval. Nem zavarja, hogy olyanok felmentését is eléri, akiknek egyébként börtönben lenne a helye. Mindenféle fura népeknek dolgozik: drogosoknak, prostituáltaknak, csalóknak, alvilági figuráknak. Szemlátomást jól érzi magát ebben a körben, ahol hálára és tiszteletre számíthat.

Van viszont, ami kiveri nála a biztosítékot: ha egy ügyfelét ártatlanul ültetik le. Ilyen nincs, ezt nem szabad megengedni: az nem baj, ha bűnösöket mentenek fel, a baj az, ha valakit ártatlanul ültetnek le.

Ügyvédünk bonyolult ügybe keveredik: mivel az új ügyfelét nem hagyhatja cserben, mindent el kell követnie, hogy felmentsék, de ugyanakkor el kell érnie, hogy egy másik ügy miatt vád alá helyezzék, mivel azért az ügyért egy régebbi ügyfele ül ártatlanul. Komplikált helyzet, nem könnyű kimászni belőle.

Nem nagy film, de jó: feszült, fordulatos, humor is van benne, az igazságérzetünknek is jót tesz. Van benne valamilyen amerikaias naivitás meg néhány logikai bukfenc, de bánja a csuda, ha egyébként jól szórakozunk, sőt, talán még tanulunk is valamit a jog filozófiájáról és az ügyvédi munka etikájáról.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.