Galamb

Móricz Zsigmond: A galamb papné. Vékony kötet, tele gyorsan pergő párbeszédekkel, szinte eteti magát, két este elég az elolvasásához.

Az a bizonyos „galamb” kétszeresen papné: papné, mert egy pap felesége, és Papné, mivel a papot Pap Énóknak hívják. Igen, így: Énók. A galamb mindent elkövet, hogy fülig szerelmes férje – vagyis Énók – életét pokollá tegye. Minden szavába beleakaszkodik, mindenre féltékeny, pedig féltékenységre igazából ő adhatna okot.

Szegény Énók egyre kevésbé érti, kit is vett ő feleségül, hová vezet ez az egész, hogyan lehet ebből a csapdából szabadulni.  A galambnak nem tetszik semmi, a galamb mindent kifogásol, kifordít, kigúnyol, megsemmisít. A galambot ez az állandó perpatvar élteti, ez a feszültség táplálja. Ha nincs baj, csinálni kell. Hogy miért? Arra több magyarázat is van, és egyikben sem lehetünk biztosak. Talán egyszerűen ilyen a természete. Talán lecsúszott családja úriságát búcsúztatja így. Talán elégedetlen ezzel a pappal, aki szépen belesimul a vidéki életbe, nincsenek nagy vágyai, megelégszik azzal, hogy ő adhat otthont valamilyen egyházi értekezletnek, szépen hízásnak indul, miközben a felesége, a galamb papné talán nem erre vágyik, talán a rá váró negyven évnyi világvégi unalom és tespedtség ellen hadakozik foggal és körömmel. (Mert körme az van neki, és nagyon tud vele karmolni, szegény pap lelke tele is lesz sebekkel hamarosan.) Talán papucs alá akarja törni ezt a szerencsétlen papot, amire egyébként meg is van minden esélye. Talán a lányságától, a fiatalságától, a gondtalan élettől válik el ilyen nehezen, Énókon töltve ki a bosszúját, mivel más nincs a keze ügyében.  

Szavakkal harcol, szavakkal mar, egyetlen igazi kitörési kísérlete csúfos kudarccal végződik, szót sem érdemes ejteni róla.

Úgy tűnik, a feszültséget a közelgő gyermekáldás oldja fel, ami megpecsételi mindkettőjük sorsát. 

A Galamb papné Móricz egyik korai regénye. Könnyű kézzel írhatta, mosolyogva közben; nyilván saját élményei is voltak már, de még nem sejthette, hogy nem ússza meg ennyivel. A galamb papné sokszor visszatér még az életműben. A csata csak most kezdődik.  

Móricz Zsigmond - A galamb papné        

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.