Tilos

Tegnap szolid „kocsmai beszélgetésen” vettem részt a Tilos Rádió esti műsorában Miklósi Ádám biológus, Mécs Anna, a Typotex Kiadó marketingese és néhány rádiós társaságában. A témát az említett kiadó gondozásában megjelent két könyv adta: a Fékevesztett evolúció és a Kapcsolatok hálójában. Ádám szerzőként és szerkesztőként az előbbit, jómagam társkommentelőként az utóbbit képviseltem.

 

Kiderült, hogy számos esetben ugyanazokat a jelenségeket két szempontból próbáljuk értemzeni és magyarázni: egyrészt evlúciós, másrészt hálózati megközelítésben. A két nézőpont vidáman megfér egymás mellett, sőt (némi képzavarral) akár meg is termékenyíthetik egymást, hiszen, hogy mást ne mondjak, a hálózatoknak is van evolúciója, a hálózatoknak is vannak mutánsaik, amelyek közül az adott környezeti feltételek közepette legéletképesebbek maradnak fent és indulnak fejlődésnek. Darwin, ha élne, bizonyára elégedetten bólogatna, Na ugye! – mondaná, és feljegyzéseket készítene a füzetébe.

 

A hálózatokról kedd este is szó lesz a Kossuth Klubban, ahol Csermely Péter professzor és jómagam tartunk előadást a Typotex Akadémia keretében. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.