Előbb a has / 2

Thália Színház: Koldusopera. „Előbb a has” – ezt a címet akartam adni ennek a bejegyzésnek, utalva a has és a morál összefüggését tárgyaló songra, de aztán rájöttem, hogy ezzel a címmel én már írtam egy másik Koldusopera-előadásról, a Bárka Színházéról. Akkor két másik előadást is felidéztem: egy főiskolásat és egyet a József Attila Színház színpadáról.

 

Érdekes, mi marad meg az ember fejében egy-egy régi előadásból. A főiskolaiból Vogt-Maxi idézett lámpás kalandja ugrik be, a József Attilából a Cápadalt éneklő Kaló Flórián, a Bárkából a színpadi kordonok rémlenek fel (mozgalmas volt a politikai élet akkoriban). Azóta rájöttem, hogy az Új Színházban is láttam egy Koldusoperát; abból a „Mi van a kezedben, Jakab?” kezdetű jelenet van előttem., valószínűleg azért, mert nagyon mulatságosra sikerült

 

Mi fog megmaradni az operettesek mostani produkciójából a Tháliában? Valószínűleg az, hogy a songok jól szóltak, talán erősítés nélkül is jól szóltak volna, elvégre sok profi van a csapatban – ki, ha ők nem? Az előadás valahol az Ágyú-song környékén kezd beizzani, akkor éri el azt a szintet, amit mindvégig tartani tud, és amit én összeségében jónak mondanék. Jól megcsinált előadás ez, érdekes, nézhető. Az aktuálpolitikai utalások finomak, visszafogottak. A végén zajos siker – kínácsi lennék, milyen arányban szólt ez a népszerű operatteseknek, a rendezésnek, illetve a darab eredeti gondolatvilágának, egyáltalán mennyi jön át ma az utóbbiból.

Bertolt Brecht

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.