A technológiai ipar pulzusa

A San Franciscoban működő Federal Reserve Banknak van egy rendszeresen publikált indexe, ami az amerikai technológiai ipar erejét mutatja. Tech Pulse Index a neve. Kicsit elmerengtem azon, jó szó-e itt a pulzus, mert az emberi érverésnek – csekély orvostudományi művelségem szerint – van valamiféle optimuma: nem jó, ha a pulzus nagyon gyenge vagy lassú, de az se jó, ha túl erős vagy gyors.

 

Vajon van egy iparági indexnek optimuma? Mindegy, ebbe most ne menjünk bele, lássunk inkább magát a TPI-t!

 

Ha felrajzoljuk a görbéjét, a Tátra csúcsait láthatjuk magunk előtt, ami nem meglepő. Az index egészen az ezredfordulóig meredeken emelkedett, a dotcom válság hatására viszont mélybe hullott. 2003 és 2008 között emelkedő trend mutatkozott, majd újabb mély völgy következett – ez utóbbi nyilván az újabb gazdasági válság hatása. A jó hír: 2009 óta a TPI újabb lendületes emelkedést mutat, a mutató értéke már alulról súrolja a 2000-es csúcsot.

 

De mit is mutat tulajdonképpen a TPI? Összetett iparági indexről van szó, amibe meghatározott módszertan szerint bekalkulálják az iparág foglalkoztatási szintjét, a beruházásokat, a termelést, a kiszállításokat és a fogyasztást. Nem tudom, van-e ennek az indexnek hazai megfelelője; ha nincs, szép TDK vagy szakdolgozati téma lenne a kidolgozása.

 

A Bloomberg Businessweek pár héttel ezelőtt (február 28.) egy másik görbét tett a TPI mellé: az S&P 500, vagyis az amerikai vállalati elitklub Technology Indexét, ami a kosárban szereplő cégek összevont piaci ár / nyereség (újmagyarul: price/earnings) hányadosának alakulását mutatja.

 

Ez a görbe még „tátrásabb”: a csúcsok meredekebbek, a völgyek mélyebbek. 1999 és 2003 között sajátos kettős csúcs mutatkozik. Az általános tendenciát tekintve a görbe 2002 óta lejtmenetben van, vagyis szélesre nyílt az olló az emelkedő TPI és a süllyedő S&P 500 TI között.

 

Mit lehet ebből kiolvasni? A TPI erős, lendületes iparágat mutat, ami viszont a pénzügyi jellemzőit tekintve egyre inkább belesimul a nagy átlagba, vagyis a pénzügyi láznak vége. Az ezredfordulón még hetvenes P/E indexet láthattunk, mára viszont a mutató beesett húsz alá. Az iparág köszöni jól van, de a pénzügyi láz lecsillapodott.

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.