Telt ház

Tegnap, vagyis szerdán reggel elmentem az IQSYS tavaszi üzleti intelligencia nagyrendezvényére, az IQsymposiumra. A „nagy” jelző tényleg kell a “rendezvény” elé, ugyanis rengetegen voltunk: a rendezőktől 400-as számot hallottam, de én is láttam a pulpitusról, hogy a terem zsúfolásig megtelt, a szünetben a tömeg percekig ment kifelé és aztán jött befelé a szűknek bizonyult szárnyas ajtón, az étkezést pedig csak több szinten lehetett megoldani.

Tavaly is sokan voltak, az előtt is, de ennyien még soha. Jó jel ez, élénkülésre utal, növekvő érdeklődésre, meg arra, hogy szolgáltatóknak és ügyfeleknek van mit mondaniuk egymásnak. Az üzleti intelligencia tényleg látványos fejlődést mutat. Tanulnak a felhasználók, tanulnak a kínálati oldal képviselői. A feladatok, a feltett kérdések egyre kifinomultabbak, a válaszok, az eszközök, a megoldások nem kevésbé.

A nagy érdeklődést masszív trendek támogatják: válság, növekedési kényszer, heves verseny, globalizálódás a keresleti, technikai fejlődés, növekvő sávszélesség, mobil eszközök, bővülő adatbányászati arzenál a kínálati oldalon, hogy csak néhány fontosabbat említsünk. Az üzleti intelligencia területén az informatika bebizonyíthatja, hogy valóban képes megfogható, mérhető értéket teremteni.

Számomra persze az is érdekes, milyen pályán halad a BI piacának fejlődése, hogyan harcol a vertikális struktúra a horizontálissal, hogyan építkeznek a nagy vertikális „tornyok” vagy „kazlak”, és hol nyílik tér kisebb rés-játékosoknak és új belépőknek. Az elmúlt időszakban – úgy érzem – valamelyest a „tornyok” javára billent a mérleg, de ez a csata aligha zárul le véglegesen, mindig vannak új fejlemények, fordulatok.

Azt is érdemes figyelni, mi történik ott, ahol a BI más trendekkel és jelenségekkel, például a Web 2.0-ás világgal vagy a táblagépek és okostelefonok által kínált mobilitással és megnyerően emberbarát kezelési felülettel találkozik, ezek a világok miként állnak össze hibridekké, hogyan termékenyítik meg egymást.                                                           

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.