Smart!

A The Economist április 9-i számában találtam a következő példát, be is tettem a bogárgyűjteményembe, jól fog jönni vállalkozási és innovációs témájú kurzusokon, vagy a „smart systems” megoldások illusztrálására.

Az Asthmapolis nevű cégről, illetve annak fő termékéről van szó. Rengeteg ember szenved asztmában, a statisztikák szerint minden huszadik, vagyis körülbelül a népesség 5%-a. Ugyanakkor gyakran nem tudjuk, mi váltja ki az asztmás rohamot. Az Asthmapolis ötlete tulajdonképpen egyszerű: az inhaláló készüléket kapcsoljuk össze GPS-szel és legyen hozzá rádiós internetkapcsolat is. Amikor valaki, érezvén hogy roham közeledik, használja az inhalálót, az automatikusan feljegyzi a helyet és az időt, majd az adatokat egy központba továbbítja.

A kapott adatok és a rajtuk elvégzett elemzések alaján a központ visszajelzést küld a programban részt vevő pácienseknek és orvosaiknak, ajánlásokkal együtt. Kellő mennyiségű adat (adatbányászok figyelem!) mintákat világíthat meg a rohamok megjelenésében, később pedig, gondolom én, ezek az adatok más, mindenféle szenzorok által felcsípett és továbbított környezeti adatokkal is összefüggésbe hozhatók lesznek, vagyis sokkal többet fogunk tudni a rohamokat kiváltó okokról és feltételekről. Az inhalálókból érkező adatokból az orvosok a pácienseik állapotára vonatkozóan is fontos dolgokat tudhatnak meg.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.