Ősök

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz. A mesélő Zuglóban lakik, az önkormányzat hivatalában dolgozik. Átsétál a Herminán, kimegy az Erzsébet királynéra, buszra száll a Bosnyákon, végigmegy a Rónán. Csupa ismerős helyszínen jár. A szerelme elhagyja, lelki válság gyötri.

Az önkormányzat újságjának szerkesztője megkéri, írjon valamit a múltjáról. Megírja az első cikket, majd kutatni kezd. A családja valahonnan az Alföldről származik, egy telepről, ahol szamarak húzzák az áztatott kenderkötegeket, az emberek pedig kis házakban laknak, együtt vagy külön, valahol a paraszti és a munkásvilág határán. A mesélő nyomokat keres, emlékeket, mozaikkockákat, amelyekkel kiegészítheti a benne élő emlékképeket.

Egyre többet tud meg a család tagjairól, különös kapcsolatokról, elvágyódásokról, kitörési kísérletekről. Minden generációban vannak különös figurák, különös kapcsolatok, sorsfordító lépések. Mindenki menekül valami vagy valaki elől, mindenki keres valakit, keresi a párját, próbál valahol otthonra lelni.

Közben zajlik a huszadik század, háború lesz, bejönnek az oroszok, jönnek az ötvenes évek, jön ötvenhat, jön a mai világ. Épül Zugló, lakosok mennek, lakosok jönnek, felhúzzák a Pillangót, beépítik a régi kerteket. Mozognak az emberek, emelkednek vagy süllyednek, mozog az egész társadalom. A mesélő egyre szenvedélyesebben nyomoz és keres, kicsit bele is bolondul ebbe a keresésbe. Valójában nem is a múltat, hanem önmagát keresi, mai önmagát kutatja a múltban, az örökségére kíváncsi, arra, amit az ősök a tudatában, az ösztöneiben, az érzéseiben hagytak.

Saját világa egyre inkább összefonódik az ősökével. Tanúkat keres, barátokat, ismerősöket, szeretőket, akik kapcsolatba kerültek az apákkal, nagyapákkal és dédapákkal, nyomokat hagytak bennük, és akikben nyomok maradtak az ősök után. Párhuzamokra bukkan a múlt és a jelen között, sőt, egy idő után önmaga kezdi előállítani, szándékosan előidézni a párhuzamosságokat, megismételni valamit a múltból. Múlt és jelen összefolyik, az utolsó lapokon már szinte bekezdésenként mozgunk az időben előre és hátra két eseménysor között. A nyomozó önmaga után nyomoz.

Látom, hogy a könyv már hetek óta a slágerlisták élén tanyázik. Valamit eltalálhat az emberekben. A múlt bennünk van. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.