Ki kapja meg?

Radnóti Színház: Pygmalion. Pénteken láttam, és most le kellene írnom, hogy milyen volt. Nem tudom leírni, mert nem tudom, hogy milyen volt. Természetesen eljátszották, tisztességesen eljátszották. A közönség is teljes súlyával jelen volt, a pótszékeken is ültek, mindenki hegyezte a fülét az ismerős poénokra.

Mégis, nem tudom, hogy milyen volt.

Mintha még nem lenne kész, nem lenne befejezve, de tulajdonképpen elkezdve sem. Minthe a színház nem tudná még, minek is kell neki ez a Pygmalion. Higgins sem tudja, kell-e neki ez az az Eliza, és Eliza sem tudja, tényleg kell neki ez a Higgins, vagy csak most éppen ő van kéznél.

Kik kapja meg ezt az Elizát? Kit kap meg Eliza? Ennek az Elizának tulajdonképpen nem való ez a Higgins, és ennek a Higginsnek sem való ez az Eliza. Ez az Eliza megeszi Higginst reggelire – jóval erősebb nála, csak még nem tudja, mire használja az erejét. Freddy pláne nem való neki, Freddy itt egyszerűen jelentéktelen, csak egy pillanatnyi pótcselekvés erejéig van jelen. Eliza legfeljebb ideiglenesen állomásozhat ennél a Freddynél, amíg jobbat nem talál magának, mondjuk egy gyárost vagy egy politikust.

Rendezési szempontból a darab kulcsát Higgins utolsó szavai adják: ki kapja meg Elizát? Freddy kapja meg? Ezt a kérdést sokféleképpen lehet kimondani: dühösen, szorongva, tárgyilagosan, kételkedve, az őrület határán, cinikusan, halálos féltékenységgel, irigykedve, megkönnyebbülten… Az előadásnak mindvégig ezt a mondatot kellene előkészítenie. Ebből a szempontból ez az előadás érzésem szerint még nincs kész, nem állt össze, a befejezés el is van bénáskodva egy kicsit, a közönség nem is tudja, tapsoljon-e, vagy lesz még valami, valami igazi zárópoén. Az előadás a gyakor képváltások és elsötétítések miatt szakadozott, a jelenetek „nem futnak ki”.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.