Összeáll

Régen egy ilyen hír a címlapra került volna, most a Japánban bekövetkezett katasztrófa, az arab felkelések és a líbiai háború miatt a napilapok sokadik oldalán találok híreket a Deutsche Telekom és az AT&T megállapodásáról: az utóbbi megveszi a németek amerikai mobiltelefonos üzletét. A lapok találgatják, mihez fog kezdeni a DT azzal a rengeteg pénzzel azon kívül, hogy csökkenti vele az adósságállományát.

Nézzük most a történéseket a másik fél az AT&T perspektívájából, méghozzá jó magasról, történelmi távlatokban. Az AT&T, mint tudjuk, évtizedeken át az amerikai piac távközlési monopóliuma volt. Vertikális és horizontális szétbontásáról és ezzel a piac megnyitásáról 1984-ben született bírósági döntés.

A cégből kivált az Ameritech, a Southwestern Bell, a Pacific Telesis, a BellSouth, a Bell Atlantic, a Nynex és az US West. Emlékszik még valaki rájuk? Nem csodálkoznék a nemleges válaszon. Talán az Ameritechről dereng, hogy egykor a MATÁV társtulajdonosai voltak a DT mellett.

Az Ameritech, a Southwestern Bell és a Pacific Telesis idővel SBC néven egyesült. Az SBC összeolvadt a szétbontás után megmaradt AT&T-vel és a BellSouth-szal, majd együtt felvették a jól csengő AT&T nevet. A Bell Atlantic és a Nynex összeolvadásából megszületett a Verizon, ami később kivásárolta az AT&T egykori távolsági vetélytársát, az MCI-t. Az US West ma is létezik Qwest néven.

De mi is történt tulajdonképpen? A piacon a szabad verseny jegyében és a liberalizálás zászlaja alatt erőteljes koncentráció indult meg. Nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: szépen összeállt az egykori AT&T, vertikálisan és horizontálisan. Két nagy birodalom maradt a porondon, mint egykor Rómában.

A régi AT&T szorosan együttműködött az amerikai kormánnyal, tulajdonképpen félállami cég volt. Ha a mai amerikai állam akar valamit a távközlési szektortól, nincs nehéz dolga, hiszen kevés szereplővel kell bajlódnia, az AT&T-ben pedig még valószínűleg működnek a régi reflexek. 2002-ben Bush elnök engedélyezte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal bírósági végzés nélkül is figyelhesse az amerikai telefonos és internetes forgalmat. Az NH ezt nyilván csak a telefontársaságok segítségével tehette meg. Ha az állam Nagy Testvérként akar viselkedni, nincs nehéz dolga. Nem biztos, hogy éppen akar, de ha akarna, könnyen megtehetné.

Az AT&T a szabad piac biztosította lehetőségeket kihasználva kemény kézzel vezényelte a koncentrációt. 2005-re gyakorlatilag összeállt a régi Bell. Ebben a harcban tulajdonképpen csak a kábeltévés cégek maradtak talpon, saját kábeleiknek köszönhetően.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.