Változó felhőzet

Ma reggel a cloud computing volt a témája az IT-Business szokásos hó eleji rendezvényének az Akadémián. Bevezetésként két előadás hangzott el, majd vita következett.

A cloud computing körül érezhetően tisztul a levegő, egyre világosabban látható, miről is van szó tulajdonképpen. Az alapvető kérdés így foglalható össze: ha valamilyen szoftverre (alkalmazásra) van szükséged, hogyan juthatsz hozzá? A következő lehetőségek adódnak: 

(1) Írsz (íratsz) magadnak egyet.

2) Valamilyen konstrukcióban veszel egyet, hazaviszed és felrakod a gépedre.

3) Nyitott forráskódú szoftverrel próbálkozol.

4) Bérelsz egyet, ami valahol másutt (a „felhőben”) fut, majd a használattal arányosan fizetsz.

5) Használsz egy valahol másutt (a „felhőben”) futó szoftvert, közvetlenül nem fizetsz érte, de a reklámláncon keresztül közvetetten mégis (lásd pl. Google kereső).

A két utolsó a cloud computing egy-egy változata. A szállítói oldalról nézve a felsorolt öt változat egy-egy üzleti modellnek tekinthető. A piacon mindegyik megtalálható, adott esetekben tehát valóságos döntési alternatívák kelletik magukat egymás mellett, akár mind az öt. Akinek véges a költségvetése (kinek nem az?), annak választania kell.

Az öt modell tehát versenyez egymással a felhasználók kegyeiért és pénztárcájáért. Mivel a döntésnél sokféle szempontot lehet figyelembe venni, a versenynek számos eleme van. Lássunk néhány fontosabbat:

(a) a technológia fejlettsége, megbízhatósága,

(b) a költségek nagysága, jellege, megoszlása,

(c) a szabványosítás, a szabványos megoldások alkalmazásának előnyei és hátrányai,

(d) biztonsági megfontolások,

(e) befektetések a már meglévő rendszerekbe,

(f) szervezeti tehetetlenség és ellenállás.

Mivel minden felsorolt tényező változhat és változik is, a verseny dinamikus, a mezőny átrendeződhet. Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy mindegyik modell tartósan megmarad, mindegyik egy, a felsorolt tényezők függvényében változó nagyságú részt tud kihasítani magának a piacból.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.