Befektetők a klubban

Tegnap klubest a SZEK-ben. A téma: hogyan lehet a befektetők érdeklődését felkelteni, befektetői tőkéhez jutni, egy vállalkozást részben vagy egészben eladni. Négy vendég ült az elnöki asztalnál: hárman egy-egy befektetési alapot képviseltek, a negyedik egy ilyen ügyletek szakértői támogatásával foglalkozó céget.

Egy ilyen beszélgetés több szempontból is érdekes. A befektetők képviselői elmondják, miben látnak éppen fantáziát, mire mozdulnak rá, mit érdemes elébük vinni és hogyan, mennyire fontos nekik az átláthatóság, a vállalkozó személye, az általa irányított csapat és szervezet minősége, profizmusa, mekkora megtérülésre számítanak, tulajdonosokként milyen támogatást nyújtanak, végül hogyan szándékoznak kiszállni az ügyletből. (Szinte minden mondatnál a nemrég olvasott Draper-könyv jutott az eszembe.) Mindemellett arra vonatkozóan is következtetéseket lehet levonni, meddig juthat el egy hazai vállalkozás, milyen kifutása van, mi az a csúcs, amit el lehet érni.

Én úgy látom, hogy ez a bizonyos csúcs mostanában a nemzetközi alsó-középmezőnyben való kiszállást jelenti: eddig lehet emelkedni, a legjobbak nagyjából eddig juthatnak el. Építsd fel idáig a céget, ha tudod, vidd el eddig a pontig, aztán add el egy nagyobb (külföldi) játékosnak, aki esetleg tovább tudja vinni egy magasabb ligába.

    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.