Fekete-fehér

Mozi: A fekete hattyú. A fekete hattyú a fehér hattyú testvére. A fehér maga a jóság, a fekete maga a megtestesült gonoszság. A lánynak el kell táncolnia mindkettőt. A fehérrel nincs semmi gond, ellenben a fekete már nehezebb feladat. Úgy látszik jónak lenni könnyű, a rosszat viszont elő kell hozni valahonnan a lélek mélyéről. Vájkálni kell a lélekben, keresni kell a gonoszt, gonosszá kell válni.

Aki keres, az talál. Egyre többet talál. A lány egy idő után olyan lesz, mint egy pszichiátriai szakkönyv állatorvosi lova. Nincs olyan lelki defekt, ami ne fordulna elő benne. Annyi lelki baja van, hogy azokból Ingmar Bergman legalább három filmet rendezett volna.

Kezdetnek ott van a törődésnek álcázott lelki terror az anya részéről, aki csak a karban táncolt, és most az szeretné, hogy a lánya királynő legyen. A következmény: beteges megfelelési kényszer a lánynál. Ott van az elfojtott szexualitás, ami frigidségként mutatkozik a felszínen, leszbikus vágyakként a lélek bugyraiban. Ott van a féltékenység és mellé a kiégéstől, az öregedéstől való félelem. Mindehhez jön némi gyilkolási vágy és önpusztító hajlam, jönnek mindenféle félelmek, fantáziálások, kényszeres cselekvések.

A néző csodálkozva várja, mi lesz még. Aztán kezd rájönni, hogy becsapják: nem, ez így túlzás, ez így hihetetlen. Egy-két defekt, az rendben van – de ennyi? Némi horror, az rendben van – de ennyi? Akkor lehet, hogy ez a lány így nem is létezik? Valami másról van szó? Az alkotás kínjairól talán? Talán arról az ősi igazságról, hogy aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni?

Biztos sokan elgondolkodnak azon, mit is láttak tulajdonképpen, van-e ennek így értelme, vagy ügyes átverés az egész, ügyes koktélja a bergmanos lélekboncolásnak, a polanskis őrületnek, a hatásosan fényképezett táncfilmnek és a nézőt a székhez szegező horrornak, rutinosan keverve mindezeket? Ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi? Nehéz rajta eligazodni, de talán nem is kell. Csajkovszkij nagyon jól szól a multiplex teremben.

  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.