Egy kockázati befektető memoárjai

Az év eleje óta egy új „innováció+vállalkozás” irányvonal idolgozásán és feltételeinek megteremtésén dolgozunk az iskolában. Több hazai befektetővel is beszéltünk már.

A napokban került a kezembe William H. Draper The Startup Game című, idei keltezésű könyve. Draper a megcélzott terület egyik fontos szereplője. Kockázati tőkés, és ami még érdekesebb, az volt az apja is, és a fia is ezt a pályát választotta. Most megírta és publikálta az emlékiratait. Érdekes olvasmány, bár számomra több üresjárat is van benne.

Ami talán a legfontosabb: Draper nem egyszerűen befektetőnek tekinti magát, hanem partnernek, aki sokat tehet, és sokat is tesz a szárnya alá vett vállalkozásokért. A Szilícium-völgy a fő vadászterülete, végigcsinálta a kilencvenes évek nagy fellendülését, a dotcom válságot, körülnézett Kínában, megvetette a lábát Indiában. Portoliója rendkívül látványos: Yahoo, Zappos, Skype – és ez csak a sor eleje.

Draper könnyedén, olvasmányosan foglalja össze tapasztalatait. Tanácsokat ad az ötletek és a tervek szűréséhez, a vállalkozások felépítéséhez, a növekedés problémáinak kezeléséhez, a kilépés átgondolásához. Ami nagyon nehéz lemásolni: kapcsolatrendszere a legfelsőbb üzleti és politikai körökhöz vezet, maga is megmártózott a kormányzati munkában. A befektetői szerepet valószínűleg sokkal jobban élvezte az állami bürokráciánál.

Érezteti, hogy a kockázati befektetők szempontjából az informatikai szektor aranykora a kilencvenes években volt. A világ most új innovációkra, új iparágakra vár. Mire érdemes figyelni? Draper felsorolja a kedvenceit: quantum computer, synthetic life-forms, digitization of genomes egy egész sor kapcsolódó területtel (energy, cleantech, materials, nanotechnology, robotics, artificial intelligence…), healthcare szintén különböző alirányokkal (targeted therapeutics, wearable sensors…), free voice within data networks, personal information storage and processing, small nuclear power plants, electric transport vehicles. Jó példák, használni fogom őket. A vállalkozási kurzusok elején mindig megpróbálom elszabadítani a hallgatók fantáziáját. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.