Karfiol

Brecht „Arturo Ui”-ja az Örkény Színházban. Vegyes érzelmekkel jöttem ki a végén. Vannak egészen kiváló pillanatai, de vannak nehézkesek is, amelyeket nem értek, nem tudok követni, dekódolni.

A színpadot horizontálisan és vertikálisan egy óriási karfiol uralja; a színészek ezen ülnek, állnak, mászkálnak, felmásznak rá, lecsúsznak róla, kukacokként kikandikálnak belőle, kerülgetik, élnek benne, magukra öltik. Mivel a karfiol óriási, a karfiol-koncepció végigvonul az egész rendezésen, nem lehet tőle szabadulni, a karfiol állandóan jelen van, mindig csinálni kell vele valamit. Ez keretet ad, de ugyanakkor egyes jeleneteket nehézkessé tesz, a néző pedig kénytelen azon izgulni, leesik-e valaki a dudoros növényről, ami ugyebár egy fraktál: kicsiben pont olyan, mint nagyban.

A legjobb pillanatok Ui magánszámai, megszólalásai, beszélgetései. Uit törékeny alkatú színésznő játssza, Kerekes Éva. Ez az Ui nagyon összetett figura: kegyetlen, érzelmes, idegbajos, frusztrált, feszült, ingerlékeny, rendszeresen elsírja magát, majd egy másodperc múlva jeges gyűlöletre vált. Kiváló színész, szuggerál, mint a kígyó, bőr alá hatol, befészkeli magát. Nehéz rajta eligazodni, éppen ezért nehéz kezelni. Sokkal egyszerűbb lenne, ha gengszter lenne, szűk agyú muszklimiska, és kész. De nem az. Nehéz megmondani, mi hajtja, miért kell neki a hatalom, mit akar kompenzálni, hol szerezte a lelki defektjeit, miért lett gengszter, sőt egyáltalán milyen gengszter: élvezeti? megélhetési? muszáj-gengszter?

Ui ideológiájának, világlátásának, a világhoz intézett beszédeinek fő gondolata a védelem: a világnak, a kisembereknek védelemre van szükségük, és ezt a védelmet csak tőle kaphatják meg. A védelem sajnos nincs ingyen, fizetni kell érte hol ezzel, hol azzal. A védelem kötelező, aki nem tart igényt rá, rosszul jár. Uinak nincs ellenfele, Ui emelkedik. Batman sehol a láthatáron. A darab címe szerint Ui felemelkedése feltartóztatható. Nem úgy tűnik. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.