Két egyforma

Török Gyula: Ikrek. Pár bejegyzéssel lejjebb megemlítettem, hogy elolvastam Hunyady (Hunyadi?) Sándor önéletrajzi könyvét. Sokat ír Török Gyuláról, akivel együtt újságíróskodott Kolozsvárott. Együtt laktak egy fűtetlen szobában, ahol azzal takaróztak, ami éppen akadt: újságokkal, könyvekkel, szekrényajtóval. E jelek szerint nem vetette fel őket a pénz.

A könyvet olvasva eszembe jutott, hogy van nekem valahol egy Török-kötetem, és a lelkiismeret is furdalni kezdett, mivel soha nem olvastam egy sort se tőle. Némi keresgélés után rábukkantam a vékony kis könyvre; nem volt könnyű, mert a gerincéből leszakadt egy darab, pont az író nevével. Az Olcsó Könyvtár sorozatban adták ki, 24.800 példányban, ára 8 forint – ebből ki lehet találni, hogy még az átkosban látta meg a napvilágot.

Egy szép és gazdag, hamvasarcú özvegyről szól, aki nemrég szabadult fel öreg és kiállhatatlan férje uralma alól. Vidéki házát színes társaság látogatja, mindenféle művésznépek, dzsentrik, partira vadászó hajadonok. Az özvegy beleszeret a csinos, elegáns és kedves Komoróczy fiúba, aki minden tekintetben illene hozzá. Csak egy probléma van: Komoróczy fiúból kettő van, két tökéletesen egyforma példány: ikrek. Mindketten halálosan szerelmesek az asszonyba, aki nem tud választani.

Ebből éppenséggel egy szörnyű szappanopera is kerekedhetne, harminchat részben a királyi egyesen a híradó előtt, de ilyesmiről szó sincs: csodálkozva tapasztaltam, milyen pontosan és milyen könnyű ecsettel fest Török Gyula, hogy rajzol fel néhány vonással rendkívül eleven figurákat, miként kerüli el az érzelgősség csapdáit, mennyire filmszerű az egész, gyors vágásokkal, lendületes gyorsításokkal és hatásos lassításokkal. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.