Fórum

Tegnapelőtt elmentem a Döntéshozók Fórumára. Egy teljes nap a Hiltonban izgalmas és örökzöld vezetési témákról: kikre hallgat a döntéshozó, mit tekint fontos és hiteles forrásnak, figyel-e az úgynevezett „véleményvezérekre”, másképp döntenek-e a nők, mint a férfiak, mi a szerepe az érzelmeknek, az előítéleteknek, mit olvasnak a vezetők, olvasnak-e egyáltalán, ha olvasnak, nyitottak-e az újdonságokra, vagy inkább önigazoló támogatást keresnek a könyvekben.

A napot egy média-kerekasztal zárta. Vita bontakozott ki a hagyományos médiumok jövőjéről, az online csatornák térhódításáról. Hagyományos média, online média – melyiknek van nagyobb befolyása a vezetőkre? Ha engem kérdeznének, nagyon bizonytalan lennék a válasszal. Az biztos, hogy a hagyományos médiától egyre kevésbé várok híreket. Ha leülök a tévéhíradó elé vagy a kezembe veszek egy lapot, nem számítok arra, hogy valami új hírt (bejelentették, felrobbantották, megszületett, lelőtte, tiltakoztak, megnyerték, ellopta, visszaadta stb.) fogok belőlük megtudni. A híreket az online médiából szedem össze, naponta többször. Az online médiától viszont nem várok mélyebb elemzéseket, alapos tényfeltáró, magyarázó írásokat. Hosszú szövegekbe bele se kezdek.

Az újságoknál, hetilapoknál, folyóiratoknál pont fordítva van: ami rövid, az általában nem érdekel. A mélyebb elemzéseket viszont lineárisan szeretem tanulmányozni, csábító linkek nélkül, lehetőleg távol a számítógéptől, tehát lehetőleg valamilyen hagyományos, lehetőleg nyomtatott médium közvetítésével.

Melyiknek nagyobb a befolyása? Nem tudom. Más a funkciójuk – nálam legalábbis.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.