Album

Hunyadi Sándor: Családi album. Így írom: Hunyadi, mert így áll a könyv borítóján, de egyébként úgy tudom, hogy Hunyady, és az anyja neve is Hunyady, aki a könyvben szintén Hunyadi, de Hunyadyként is említik egyszer.

Természetesen Bródy Sándor fiáról van szó, az ő emlékiratairól. Gyerekkorától az apja haláláig számol be életéről, ami semmiképpen sem nevezhető mindennapinak.

Kezdetben anyjával él, a híres színésznővel. Színházi próbákra jár, lakásuk rendszeres vendége például Jászai Mari. Anyjától tudja meg, hogy Bródy Sándor az apja, majd az is kiderül, hogy több féltestvére is van. Apjával különös viszonyban él, hol egy szobában laknak, hol hosszabb időszakokra elválnak egymástól, a fiú szinte menekül a nagy ős árnyékából.

Molnár Ferenc megjósolja, hogy nem lesz belőle normális ember, vagyis író lesz. Öngyilkosságot kísérel meg, de nem találja el a saját szívét, megmentik. Szép Ernővel kártyázik, megismerkedik Kosztolányival, Török Gyulával oszt meg egy fűtetlen szobát Kolozsvárott.

Egy szép napon útra kelnek Krúdy Gyulával a Tátrába. Késmárkon megállnak, betérnek egy szindbádos fogadóba, társalognak a fogadóssal és a fogadósnéval, incselkednek a szép felszolgálólánnyal, pörköltet esznek, hallgatják a legyek zümmögését az ablakon, majd együtt elmennek a helyi piroslámpás házba, ahol a kereslet hiánya miatt már régóta tojás- és zöldségtermelésből élnek a lányok, akik nagyon meglepődnek a váratlan látogatáson, ami közös kuglizással végződik. Krúdynak ennyi élmény elég, visszafordul Pestre, Hunyadi (Hunyady) beköltözik egy tátrai szállodába, ahol kártyázik és unatkozó szépasszonyokkal szerelmeskedik. Újságíró lesz, de az írásról keveset beszél.

A világháború elején bevonul de egészségügyi okokból kiszuperálják. Apja meghal, kezdődik az önálló élet. Nem semmi, és nem is mondtam el mindent.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.