Születésnap

Tizedik születésnapját ünnepli a Wikipedia. Egy sor róluk szóló cikkel találkoztam a napokban. Néhány közülük Wikipedia-stílusban készült, ami szellemes megoldás. A szócikkek, a szerzők, a nyelvek, a látogatások számára vonatkozó számok óriásiak. Az újságírók általában a problémákról és kérdőjelekről sem feledkeznek meg: pontosság, fenntarthatóság, szerkesztési elvek és gyakorlat, kockázatok…

Egy biztos: a Wikipedia magamfajta egyetemi ember számára megkerülhetetlen jelenséggé vált. Lehet szeretni, lehet szidni, de nem lehet nem viszonyulni hozzá.

Látom, hogy az egyetemi oktatók egy része kifejezetten ellenzi a használatát, nem szereti, ha például egy szakdolgozatban wikipediás (vagy általában internetes) hivatkozások bukkannak fel. Az aggodalom egyáltalán nem alaptalan. A magam részéről viszont kifejezetten bátorítani szoktam a hallgatókat a Wikipedia használatára. Azt szoktam tanácsolni nekik, hogy tekintsék kiváló kiindulópontnak, de egyrészt mindig pontosan jelöljék meg, ha valamilyen adatuk vagy információjuk az internetről származik, másrészt, ha van rá módjuk (sokszor nincs) próbáljanak más forrásokat is keresni megerősítés céljából.

Nemrég olvastam egy cikkben: a Wikipediát tagadni annyi, mint a felvilágosodást tagadni. Ez nyilván túlzás, de azért van benne valami.


Post a Comment

You must be logged in to post a comment.