Stagnálás

Elmúlt egy év. Milyen év volt 2010? Szilveszter előtt írtam egy bejegyzést az IT-Business honlapjának publicisztika-rovatába arról, hogy az informatikai iparnak úgy általában elég jó év volt. Az éves adatok persze még csak most kezdenek el csordogálni, hiszen január legelején járunk.

De nem kell mindenre sokáig várni. Már most látható például, hogyan alakult a Google részvényeinek árfolyama 2010-ben. Ha ránézek a grafikonra és egy kicsit hunyorítok, egy V betűt látok magam előtt. Nagyjából hatszázról indultak és ott is végeztek, egy picivel lejjebb, mint ahol elkezdték. Az év közepén lementek egészen 450-ig, majd év végére visszakapaszkodtak.

Ha a teljes képet nézem, azt kell mondanom: 2010 a stagnálás éve volt a Google számára, az árfolyam szempontjából legalábbis. Ha hosszabb periódust vizsgálok, ez a stagnálás már valamikor 2007-ben megkezdődött. Mit jelenthez ez? Talán azt, hogy a Google-t is utolérte a Microsoft sorsa. A megkezdett növekedési pályán eddig tartott a lendület, most vagy a stagnálás évei jönnek, vagy valamilyen új növekedési pályát kell keresni.

A világ talán egy új Google megjelenésére vár. A Facebook lenne az? Lehet. Egy teljesen új Google megjelenéséhez valamilyen látványos tőzsdei megjelenés kellene. Ez egyelőre várat magára.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.