Diadal

Katona József Színház: A szerelem diadala. A fiatal, kissé zavaros körülmények között trónra került királynő elindul, hogy hódítót hódítson magának. Hódításának célja, a deli, ámde kissé mamlasz fiatalember egy filozófussal és annak húgával él, a világ egy eldugott sarkában, valahol egy erdő szélén.

A hódításra egy koszos üvegekkel borított télikertben kerül sor. A királynő mindenkit meg akar leckéztetni, aki az útjában áll, és ez sikerül is neki. A férfiak előtt nőként, a nők előtt férfiként jelenik meg. A ház gazdáit magába bolondítja, a szolgákat lefizeti. Ravasz, határozott és szemlátomást jártas a küzdősportokban is. A záró képben udvarhölgyei visszavarázsolják királynővé, ő pedig viszi a a zsákmányt, a deli, ámde kissé mamlasz fiatalembert. Meghódol, de semmi kétség: a nadrágot ő fogja viselni a birodalomban. Filozófusék megszégyenülnek, nézhetik egymást az idők végeztéig a kopott télikertben.

Mi ennek az értelme? Nem tudom. Talán az, hogy jó a Katonában lenni. Ujjgyakorlat az egész? A koszos télikert mintha a Szentivánéji álom bűvös erdeje lenne. Játék.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.