Future Internet

Elmentem tegnap a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (milyen furcsa egy ilyen név végén az, hogy „hivatal”) Jövő Internet Szakmai Napjára. Nem bántam meg, annak ellenére sem, hogy többnyire műszaki dolgokról volt szó, vagyis az elhangzottak egy részét, valljuk be férfiasan, nem értettem.

Az internet jövője tág téma, mondhatni parttalan. A magam részéről, a fentebb említett okból a tévedés jogát fenntartva a következőket szűrtem le az elhangzottakból: (

1) Rohamosan növekszik az internetezők száma (milliárdokról beszélünk), nagy tempóban bővülnek az internettel szembeni igények, emelkednek az elvárások. Nagyszabású programok rajzolódnak ki: internet of people, internet of services, internet of things stb.

(2) Minden rugalmassága és egyéb kellemes tulajdonságai ellenére az internetnek a jelenlegi formájában megvannak a maga korlátai. Félő, hogy hamarosan nem tud megfelelni az elvárásoknak, ahogy egyes előadók fogalmaztak: elgyengül, megbetegszik (lásd pl. vírusok), akár meg is halhat. (

3) Munkálkodni kell az internet megújításán, fejlődőképesebb alternatívákat kell kidolgozni.

(4) A fejlesztéshez kísérleti terepek kellenek. Szerencsére itt van a virtualizálás: nem kell minden kísérlethez, új alternatívához új hardvert telepíteni. A virtualizálás segítségével, a rendelkezésre álló kapacitásokat ügyesen szeletelve kísérleti rendszereket lehet kreálni.

(5) Ez a munka megindult, az élvonalban – micsoda meglepetés – az amerikaiak járnak, de az EU is érdekelt, és kis hazánkban is elindultak projektek.

(6) A hazai projektek szempontjából üdvös lenne, ha a kutatás és a fejlesztés körül végre rendeződnének az intézményi viszonyok, tudni lehetne, hogy ki miért felelős, mit csinál, mire van pénze és mennyi az. Idővel újabb pályázati lehetőségek fognak felbukkanni a horizonton.

Mindez nagyon érdekes, feljegyeztem egy csomó program- és projektcímet, meg is látogatom majd a honlapokat, ahogy az időm engedi.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.