Álmodozások kora

Könyv: Jó társaságban. Bálint András beszélget benne Schiller Erzsébettel. A vezérfonalat a színész-igazgató önálló estjei adják, de mivel ezek időrendben követik egymást, az életpálya egyes állomásairól is képet kapunk.

Bálint Andrást sokáig csak filmekről ismertem, elsősorban az Apából, amit valamikor a hatvanas évek elején egy füstös debreceni moziban láttam először. Ezekben a filmekben nagyon szimpatikus értelmiségi fiatalokat játszott, optimista embereket, akik mérnöknek készülnek vagy valamilyen hasonlóan komoly foglalkozást akarnak űzni, de állandóan szembe kell nézniük a múlttal, a múlttal keveredő jelennel, társadalmi korlátokkal és saját gyengeségeikkel.

Később találkoztam vele színházban is: a Madáchban, ahol emlékeim szerint korrekt, ámde nem különösebben jelentős szerepeket játszott. Nagyon jól írja le, hogyan vesztett erejéből a körúti színház – én is ugyanezt tapasztaltam a nézőközönség soraiban.

Most a Radnótit igazgatja és néha játszik is. A Radnóti számomra ott van Budapest három legjobb színháza között. Pár hete az egyik lapban egy rendező az „okos színház” előretörését jövendölte. A Radnóti kétségtelenül az „okos színházak” közé tartozik. Azért járok oda, hogy okosodjak. Ha közben szórakozni is lehet, annál jobb.

A könyv, illetve az abban foglalt beszélgetés őszinte hangvételű, érzelmekkel telített, emberi. Örülök, hogy megjelent. (Pár napja vettem meg a Szerelmesfilmet és az Álmodozások korát DVD-n.) 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.