Az úttörők 12 pontja

„…how do you drive enough efficiency out of what you do to be able to move money to enable these kind of activities that will help businesses grow and drive cost effectiveness.”

 

Ennek a mondatnak többször is nekifutotam a Financial Times tegnapi IT-s betétjében, méghozzá nemcsak a központozás teljes hiányából fakadó megértési nehézségek miatt, hanem mert ezt tűnt a kulcsmondatnak. Lássuk csak a több cikkből kihámozható, gartneres és egyéb illetőségű szakértőkre hivatkozó gondolatmenetet:

 

1)      2009-ben világszerte 5,2%-kal csökkentek a végfelhaszálói IT kiadások.

2)      Idén várhatóan 3,3%-kal fognak nőni.

3)      A növekedés ellenére az IT kiadások szintje a 2008-as alatt marad. Az IT költségvetésekben legfeljebb csekély növekedés várható.

4)      Az informatikai kiadások és az informatikai beruházások megtérülése minden korábbinál szigorúbb ellenőrzésre számíthat a felhasználók részéről.

5)      A vállalatok a válság alatt sok költségcsökkentési, racionalizálási akciót hajtottak végre, amihez nagy segítséget kaptak az IT-től. Most konszolidálni szeretnék az e téren elért eredményeiket.

6)      A konszolidáció mellett növekvő figyelmet kapnak a növekedési lehetőségek és stratégiák.

7)      Az IT-nek a növekedéshez is segítséget kell adnia, ehhez viszont innovációra van szükség.

8)      Úgy kell tehát innoválni – új alkalmazásokat hadrendbe állítani, a meglévőket integrálni stb. -, hogy közben a költségek ne vagy alig emelkedjenek.

9)      Egy átlagos vállalat IT kiadásainak 75-80%-át meglévő rendszerei működtetésre költi. A maradék kevés a hatásos innovációhoz.

10)  A fenti arányt meg kell változtatni az innováció javára.

11)  Egy átlagos vállalatnál a működtetésre fordított kiadások fele munkaerőre megy.

12)  Egy saját vállalati adatközpont felépítése és működtetése drága mulatság. A saját szerverek kihasználatlanok, az energiaszámlák az egekbe szökhetnek, az IT személyzet / szerver arány túlságosan magas.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.