Kaszinó

Daniel Lyons nosztalgikus hangulatú cikket publikált nemrég (okt. 11.) a Newsweekben. A régi Szilícium-völgyre emlékezik, ahol olyan vállalatok születtek, mint például az Intel, a HP vagy a Cisco. A régi Völgyet mérnökök és tudósok irányították, akik komoly kérdésekkel foglalkoztak, problémákat akartak megoldani, építkezni akartak. Ez a világ elmúlt, írja Lyons, a Völgy kaszinóvá változott, ahol gyors meggazdagodásra vágyó szerencsevadászok nyüzsögnek. Kik a legsikeresebbek manapság? A Facebook, a Twitter meg a Zynga. Az első gazdái abból csinálnak üzletet, hogy éjjel-nappal reklámokkal bombázzák félmilliárd felhasználójukat. A Twitteren zajos cirkuszolás és celebfigyelés folyik, a Zynga játékfüggőségre nevel.

 

Nem jutunk messzire, vonja le a végkövetkeztetést – mások hasonló véleményére is hivatkozva – Lyons, ha tehetséges fiataljainkat ilyen vállalkozások kötik le. Valami komolyabbat kellene csinálni.

 

Ez is egy szempont, ez is egy vélemény. Több hasonlóval találkoztam a közelmúltban, leginkább a pénzvilággal kapcsolatban, amely elszívja a tehetséges embereket a „termelő” iparágaktól.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.