Traktor

Az IQSymposiumot megelőző nap estéjére VIP programot szervezett az IQSYS. A rendezvény díszvendége Rubik Ernő professzor volt, aki a kreativitásról és az innovációról beszélt. A kreativitás egyéni dolog – mondta –, az innovációhoz viszont sokan kellenek. A kreativitásban van valami misztikus is, például akkor is gondolkodunk, amikor nem tudunk róla, ezzel szemben az innováció tudatos és szervezett munkát követel.

 

Lehet-e szabályozni az innovációs folyamatot? – vetette fel valaki az előadást követő beszélgetés során. Jó kérdés ez, és könnyen rá is vágjuk: nem lehet, az innováció mindig valami újat jelent, azt, hogy el kell térni a szabályoktól. Ez azonban nincs így, vagy nincs mindig így.

 

Ha valakit érdeklel ez a téma, Vijay Govindarajan és Chris Trimble „The Other Side of Innovation” című könyvében érdekes példákat találhat. Egyik esettanulmányuk a Deere traktorok fejlesztéséről szó. Ezeket a hatalmas és bonyolult gépeket rendszeresen megújítják, új modelleket hoznak ki. Az innovációs folyamat rendkívül szervezett, szabályozott, aprólékosan dokumentált. Másképp nem is lehetne, hiszen sok közreműködőre van szükség, mindenki szakosodik valamire, szinte minden összefügg mindennel, közben pedig szorít a határidő.

 

Bizonyos értelemben „fordista” munkaszervezés ez, amivel nagy szofverfejlesztési projekteknél is találkozhatunk. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.