Süti

Március 20-án a The Wall Street Journal hosszú cikket közölt az internetes Nagy Testvérekről, vagyis a mindeféle nyomkövető rendszerekről, amelyek beszivárognak a számítógépünkbe és tájékoztatják a gazdájukat a viselkedésünkről. A lap munkatársai 50 olyan webhelyet vizsgáltak meg, amelyeket főleg kisgyerekek és tizenévesek látogatnak. Megállapították, hogy ezek együttesen 4.123 féle sütit és egyéb nyomjelzőt telepítettek, tehát ha valaki történetesen mindegyiket látogatja, akkor ennyi aprócska kém lesz a gépében, hacsak nem füstöli ki őket valahogy.

A lap azt is kiderítette, hogy ez 30%-kal több, mint egy hasonló méretű, de felnőtteket megcélzó minta esetén, vagyis a gyerekek jóval több megfigyelésre számíthatnak, de nem a szüleik részéről. A gyerek-mintában a pálmát egy olyan webhely viszi el, amely egyedül 248 nyomkövető eszközt telepít.

A telepítők a kapott adatokból profilokat építenek: életkor, ízlés, hobbi, vásárlási szokások, netes aktivitás, lakóhely… kíváncsiságból megnéztem, mit gondol rólam mint reklámfogyasztó alanyról a Google (google.com/ads/preferences). Nem rossz. Azt viszont (remélem) nem tudják, hogy három gépet használok párhuzamosan, általában mindegyeiket más célra, vagyis három profilom van; ezeket össze kellene tolni, hogy egészben lássanak.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.