Mosógép

Ha-Joon Chang a Cambridge-i Egyetemen dolgozik. Idén publikált egy könyvet „23 dolog, amit nem mondanak el neked a kapitalizmusról” címmel. A szerző arra szeretné felhívni az olvasók figyelmét, hogy nem kell mindent elhinni, amit e társadalmi rendszerrel kapcsolatban hallani szoktak. A cél tehát egyes gyakran hallott állítások megcáfolása vagy legalább megingatása. A fejezetek tartalma ennek megfelelően negatív, vagyis mindegyik valaminek a tagadása, gyengítése: szabad piac nincs, nem élünk posztindusztriális korban, a magasabb képzettségi szint önmagában nem tesz egy országot gazdagabbá, bár a kommunizmus összeomlott, még mindig tervgazdaságban élünk, stb.

Találtam benne egy fejezetet, amely azt a kérdést feszegeti, vajon a mosógépnek vagy az internetnek van nagyobb hatása a társadalomra. Az elejét még a könyvesbolt csendes magányában olvastam el, majd otthon fejeztem be.

Nos, Chang szerint a mosógép a nyerő, eddig legalábbis. Gondoljuk csak végig, mondja, mekkora változást hozott a mosógép és néhány más praktikus háztartási eszköz vagy berendezés (porszívó, gáztűzhely, vízvezeték stb.) a nők életében és ezáltal a munka és a család világában. Az 1890-es években az USÁ-ban a 35-44 éves női korosztály csak néhány százaléka dolgozott háztartáson kívül. Ma ez az arány 80% körül van. Ez után gondoljuk végig e változás következményeit: a nők társadalmi státuszának emelkedését, családon belüli pozíciójának megerősödését, mindezek nyomán az uralkodó családmodell átalakulását…

Ilyen horderejű forradalmi változást, állítja Chang, az internet egyelőre nem tudott produkálni. Miért mondjuk, miért érezzük mégis úgy, hogy „az internet mindent megváltoztat”? Azért, mondja Chang, mert az internet most hat ránk, és a jelenben, a bőrünkön érzett hatásokat hajlamosak vagyunk túlértékelni. A szerző óva inti a kormányokat meg a mindenféle segélyszervezeteket attól, hogy elvakítsa őket a „digitális forradalom”. Nem biztos, hogy egy szegény ország lakosainak leginkább laptopokra van szüksége. Lehet, hogy megbízható áramellátással és olcsóbb mosógépekkel többre mennének.

A technológia hatása a gazdasági és társadalmi fejlődésre sokkal komplexebb jelenség, mint hinnénk, zárja le a fejezetet Chang. Nem biztos, hogy igaza van (a jelek szerint ezt ő is tudja), de amit mond, elgondolkodtató. Tényleg: a mosógép vagy az internet?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.