Index

A jövő hét végén kezdődik a Transnational Strategies című kurzusom. Hat darab háromórás foglalkozásból áll, körülbelül két tucat hallgatóra lehet számítani. Minden foglalkozáson egy-egy iparágat veszünk célba és mindegyikben egy-egy vállalatot, ahonnan vendégek is jönnek.

Az egyik kiválasztott iparág a kiszervezett szolgáltatásoké, vagyis az outsourcing-iparé lesz. A tantárgy mappájában nyitottam neki egy külön rekeszt, és háttérolvasmányként beletettem az A.T. Kearney 2009-es Global Services Location Indexének anyagát. Az index az egyes országok vonzerejét mutatja a szolgáltatási központok szempontjából (vagyis hova érdemes központokat telepíteni), három tényező figyelembe vételével: költségek, munkaerő, általános üzleti környezet.

Van benne egy grafikon, amely néhány ország helyezésének változását mutatja a 2007-es állapothoz (mondjuk így: az utolsó békeévhez) képest. A változások jelentősek. Egyes afrikai országok például jelentősen javítottak a pozíciójukon: Tunézia például a ransor 26 helyéről a 17-re emelkedett, Egyiptom pedig egészen a hatodikig kapaszkodott fel. A mi régiónkban többnyire visszaesés tapasztalható, a legnagyobb a szlovákoknál, akik a 12. helyről a negyvenedikre csúsztak vissza, de nem jártak sokkal jobban a csehek és a lengyelek sem. Üdítő kivétel Románia, ők a 33. helyről a 19-re tornászták fel magukat.

Nekünk 2009-ben a 37 hely jutott, 2007-ben még a 24-en álltunk, 2005-ben a 19-en. Az elhamarkodott ítélkezéstől óvakodni kell, jobban tesszük, ha a részleteknek is utánanézünk.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.