Munkahelyteremtés

A kínai Foxconn cégnek több mint 800.000 alkalmazottja van. Ebből 250.000 Apple-termékek gyártásával foglalkozik. Az Apple az USA-ban, tehát saját anyaországában mindössze 25.000 embernek ad munkát. A különbség tehát nagyjából tízszeres: egy amerikai foglalkoztatottra tíz kínai jut.

Ezeket a számokat Andrew Grove új cikkében találtam (Bloomerg Businessweek, 2010. július 5.). A névre persze felfigyel az ember: igen, az Intel egykori, magyar származású vezéréről van szó, a Szilícium-völgy egyik legérdekesebb alakjáról. Több könyvet írt, ezek közül a „paranoiás” kötet azóta klasszikussá vált.

Grove szerint Amerika súlyos munkanélküliségi problémával néz szembe. Az innovációs gépezet működik, de a vállalkozások túlságosan kevés munkahelyet teremtenek. A Völgy innovációiból a foglalkoztatás szempontjából mások, leginkább a kínaiak profitálnak – lásd a fenti Foxconn-példát.

Egy vállalkozás életében az innovációs fázis után a „scaling” következik: Grove így nevezi a tömeggyártásba vételt és mindazokat a szervezési-vezetési tevékenységeket, amelyek ezzel járnak. A gyártás beindításához nagy beruházások kellenek, és mivel rendkívül éles a verseny, a vállalkozók olcsó helyeket keresnek, és ezeket ma leginkább a feltörekvő világ országaiban találják meg, ott, ahol a kormányzat is foglalkoztatásbarát politikát folytat. Az eredmény: az újdonságok Amerikában születnek meg, a gyártást viszont más országokba viszik, az amerikai beruházás tehát másutt teremt munkahelyeket.

Illúzió azt hinni, hogy az innováció örökre helyben marad – folytatja a gondolatot Grove. A gyártással elvándorolnak a tapasztalatok, elvándorol a támogató ökoszisztéma, vagyis félő, hogy idővel az innováció is kicsúszik a kezünkből, mármint az amerikaiak kezéből.

A megoldás? Most jön egy érdekes fordulat: a megoldás az állami gazdaságpolitika, az állami beavatkozás. A más országokba kiszervezett munkára magas vámokat kell kiróni, az így befolyt pénzből pedig egy alapot kell létrehozni a munkahelyeket otthon teremtő cégek számára. Ha ez protekcionizmus, mondja Grove, hát legyen az. Ha kereskedelmi háború lesz belőle, hát azt a háborút meg kell nyerni.

Érdekes gondolatok ezek a Völgy egyik nagy öregje tollából. És az is érdekes, hogy az állam szerepének növeléséről ki hogyan gondolkodik mostanában.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.