Kétszer tíz

Megírtam a 20. Vezérigazgató Találkozó témafelvetését, vagyis beharangozó szövegét. Íme:

————-

A NÖVEKEDÉS ESÉLYEI

A Vezérigazgató Találkozók története összefonódik a gazdasági ciklusokéval. Az elsőt 2001-ben rendeztük meg, nagyjából két évvel az euró bevezetése után. Nehéz időszak volt ez a gazdaság számára, különösen azoknak, akik az informatikai és a távközlési szektorban dolgoztak. Az akkori válság szerencsére a következő évben véget ért, a növekedés motorjai beindultak.

Most, amikor a huszadik találkozóra készülünk, remélhetőleg éppen kifelé jövünk egy újabb világgazdasági válságból. Az IMF előrejelzése szerint a világgazdaság növekedése a jelenlegi és a következő évben négy százaléknál magasabb lehet. A növekedés megindulhat, de nincs okunk felhőtlen optimizmusra: a fejlődést szerte a nagyvilágban, s így nálunk is, súlyos gazdasági és társadalmi problémák nehezítik. Számos fejlett országban óriási gondot jelent a jóléti rendszerek finanszírozása az elöregedő társadalom korszakában. A köztartozások növekedése, a háztartások eladósodása kritikus szintet ért el. A világkereskedelemben súlyos egyensúlyhiány mutatkozik: egyes országok – leginkább Kína – egyenlege hatalmas többletet, míg másoké – leginkább az Amerikai Egyesült Államoké – óriási deficitet jelez.

 Ha a tarthatatlan szintű köztartozások csökkentése érdekében az államok visszafogják a kiadásaikat vagy növelik az adókat, veszélyeztethetik a kibontakozó növekedést, de így járhatnak akkor is, ha nem vállalják fel ezeket a lépéseket. A pénzügyi rendszer működése ismét veszélybe kerülhet. Képesek lesznek a fejlett országok jóléti rendszereik megzabolázására? Elképzelhető, hogy az amerikaiak többet takarítsanak meg, a kínaiak pedig többet fogyasszanak? Megmenthető Görögország a teljes csődtől? Mi lesz a sorsa az alig tíz éves Eurónak? A világgazdaság tele van ezekhez hasonló kérdőjelekkel.

Magyarországon ez év tavaszán választások voltak, az országot új kormány irányítja. A döntési mozgásteret a vázolt környezeti feltételek közepette kell meghatározni. A gazdasági és a társadalmi életben mutatkozó feszültségek feloldásához növekvő gazdasági teljesítményre van szükség, a növekedéshez új munkahelyek, beruházások, javuló termelékenység, műszaki és piaci innovációk kellenek. A remélhetőleg magukhoz térő nemzetközi piacokon nyíló lehetőségeket csak versenyképes gazdasággal lehet kihasználni.           

A gazdasági élet szereplőire nehezedő terhek csökkentés érdekében mérsékelni kell az állami kiadásokat. Az oktatási rendszernek piacképes munkavállalókat kell kibocsátania. Vissza kell szorítani a korrupciót, eredményesebben kell gazdálkodni az állami vagyonnal…
 

Hagyományainkhoz hűen a 20. Találkozón is átfogó képet kívánunk adni a nemzetközi és a hazai  gazdaság állapotáról, a társadalmi élet trendjeiről és feszültségeiről, a gazdaság különböző szektorainak állapotáról, a vállalatok eredményeiről és terveiről. Az előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken sokféle véleményt szólaltatunk meg, és a természetesen számítunk a közönség aktív közreműködésre is.
 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.