Kassa

Könyv: A síró város Vécsey Zoltántól. A város, amelyik sír, Kassa. Az első világháború végén vagyunk, a cselekmény 1918-ban kezdődik és az azt követő évben ér véget. Nemzeti, társadalmi és politikai feszültségek torlódnak egymásra. A Monarchia rendje összeomlott, a katonák hazajönnek a frontról, és ahogy az lenni szokott, nem találják a helyüket. A polgárság erőtlen, a munkásság szervezetlen, a vidék óvatosan visszahúzódó. Ki nyugat felé menekül, ki délnek veszi az irányt. A történelmi felfordulás furcsa figurákat dob felszínre és repít a hatalom felé.

Az Antant a várost a frissen formálódó Csehszlovákiának ítéli. A katonák megérkeznek, az erőtlen város a megszállók ölébe hull. Ellenállók vitatkoznak köpönyegforgatókkal. Közben Pesten Károlyiék kezébe kerül a hatalom, őket pedig Kun Béláék követik. A vörösök hadserege és politikai gépezete megindul a felvidék felé, visszafoglalja a várost, megtartani azonban nem tudja a széthúzó, gyenge, zavarodott Kassát. A cseh katonák rövidesen visszajönnek. A város pár hónap alatt egy évszázadra elegendő fordulatot él át.

A könyv fülszövege szerint Vécsey Zoltán maga is átélte ezeket az eseményeket. Könyve hullámzó színvonalú. Az események ábrázolása, egyes polgárok, munkások, katonák bemutatása eleven, érzékletes, sodró lendületű, magával ragadó, imponálóan kiegyensúlyozott. Kassa elvesztését magánéleti szál ellenpontozza: a főhős, Pista viszont visszatalál a kedves polgárlányhoz, Sárikához.

Pista azonban légnemű figura, a szerepe tulajdonképpen csak annyi, hogy mindenhová elmenjen s mindenről beszámoljon: riportokat írjon, amikből összeáll a kép és a történet. A hasonlóképpen légnemű Sárikát, számtalan háborús könyv örök ápolónőjét valahogy langyosan szereti, mintegy kötelességből és példamutatásból. A nagy visszatérésig más nők is felbukkannak az életében, azok inkább hús-vér figurák. A város Pista által leírt lakói, tartós és alkalmi vendégei sokkal érdekesebbek magánál Pistánál.

A végeredmény: érdekes, tanulságos, izgalmas történet, sokszínű, mozgalmas történelmi tabló egy lányregény naivitásával keverve. Örülök, hogy elolvastam.  

    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.