Akciótanulás

Az akciótanulási kurzusom második hetében járunk az iskolában. A múlt héten hat projektet indítottunk el, összesen 28 MBA-s hallgató közreműködésével.

Az első nap mindig a követelmények megbeszéléséé és a projektek elindításáé – ezen tehát már túl vagyunk.

A második foglalkozáson – ez volt ma – az első teendőkre koncentrálunk: kapcsolatteremtés az ügyféllel, a megoldandó probléma definiálása és strukturálása, a projekterv elkészítése. Mindezeket módszertani szempontból tárgyaljuk, a tényleges elképzelésekről a jövő héten kell beszámolniuk a csoportoknak. A gyakorlatiasság érdekében meghívtam egy volt hallgatómat, Albrecht Sándort az Ericssontól (köszönet neki!), hogy elmesélje, ők hogyan kezdték meg a projektjüket két évvel ezelőtt. Nagyon jó kis projekt volt, érdemes felidézni a tanulságokat.

A foglalkozás második részét problémamegoldási gyakorlatoknak szenteltük, konkrét példákkal. Ilyenkor mindig kiderül néhány dolog, például az, hogy mennyire fontos a szisztematikus gondolkodás (amihez megfelelő keretet, struktúrát, eljárást kell tanulni), de az is, hogy gond lehet a szavak értelmezésével is. Ma például rá kellett jöjjünk, hogy a „the functionality of a system” kifejezés alatt mindenki valami mást ért…

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.