Ballmer, felhő, memók

Lepenye Tamás egyik blogbejegyzésében talált linket követve megnéztem Steve Ballmer előadását a cloud computingról. A Washington University szép aulájában tartotta, népes közönség előtt, több vendég közreműködésével. (Színpadi ugrabugrálás most szerencsére nem volt.)

Látványos és hatásos bemutatóban volt részem néhány nagy általánossággal és szépen, kiszámítottan tálalt példákkal. Nyilván lehetne vitatkozni azon, vajon a Ballmer által felsoroltak a legfontosabb üzenetek ezen a téren. Amit elmondott, minden bizonnyal a cég hivatalos, a nyilvánosságnak szánt álláspontja, ami nyilván változott az idők során.

Ha fellapozom szerény archívumomat, 2005-ig biztosan vissza tudom vezetni a szálakat. A Microsoft stratégiai fordulatai a magamfajta külső szemlélők számára általában bizonyos belső (ám idővel a nyilvánosság elé kerülő) feljegyzésekhez, „memókhoz” köthetők. 1995-ben például Bill Gates egy ilyenben hívta fel a figyelmet az internet felemelkedésére, aztán jött a browser-háború a Netscape-pel.

2005 októberében Ray Ozzie technológiai főnök ragadott billentyűzetet. A Web 2.0 – írta – a webes szolgáltatásokról szól, olyanokról, amelyekhez a felhasználónak nem kell komplikált szofvereket a saját gépeire telepítenie. E szolgáltatások nagy része – figyelmeztette kollegáit – ingyenes vagy az lesz, és célzott reklámokkal finanszírozzák őket, szemben a hagyományos szoftverlicencekkel. 

Ray Ozzie után Bill Gates is írt egy hasonló indíttatású memót, fontos stratégiai változást jelezve saját vállalata, valamint az egész iparág számára. Szerény archívumom szerint nagyjából ekkor jelentették be  a Windows Live és az Office Live terveit.

Szerény archívumomból azt is láthatom, hogy a sajtó ezidőtájt „későn ébredőnek” írta le a céget, de ugyanakkor felhívták olvasóik figyelmét a híres böngésző-háborúban történtekre. Ha egy óriás felébred, érdekes dolgok történhetnek.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.