The internet of things

Két nap Torinóban, egy innovációs parkban. A parkot egy alapítvány menedzseli. Egy régi vasúti javítóüzem épületét használják, felújítva, hatalmas terekkel, mozgatható falakkal. A kutatók a helyi műszaki egyetem tanáraival és diákjaival dolgoznak együtt, körülbelül fele-fele arányban.

Néhány projektről a helyiektől alaposabb tájékoztatót is kaptunk: ezek a „internet of people”, „internet of things”, „internet of services” hármas irányból a középsőhöz tartoznak, vagyis különböző eszközök, tárgyak gépek kommunikációját, együttműködését segítik. Az egyik szobában például egy csapat egyetemista éppen azon dolgozott, hogy az utcákon közlekedés közben egymás közelébe kerőlő autók hogyan és miről kommunikálhatnának egymással, egy másik azon törte a fejét, hogyan lehetne a téli sószórást optimalizálni. A szoftverek és a hálózatok mellett az energiaellátás is fontos kutatási irány, hiszen a mindenfelé telepített kütyük, szenzorok, adók és vevők hamar meghalnak áram nélkül.

Az innovációs parkhoz egy kockázati tőke társaság is tartozik, tehát ebből a szempontból klasszikus a felállás: kutatás egyetemi kooperációban, innovációs projektek, új üzletek beindítása.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.