IQSymposium

Az elmúlt napokban kétszer is meghallgattam Dan Sommer előadását az üzleti intelligencia (BI) fejlődési trendjeiről: először rövidített változatban az IQSymposium VIP estjén, aztán teljes terjedelmében magán a Symposiumon. Hallgattam a Gartner Group szakértőjét, és közben néhány emlékeztető szót jegyeztem fel egy cédulára, amit aztán szebre vágtam, és most itt van előttem.

Az első szó a „konszolidáció”: igen, az IT piac konszolidálódik, válság nélkül is így tesz, de most válsággal együtt méginkább. A vertikális tornyok (ahogy Dan fogalmazott: portfolio stacks, vagyis sokféle terméket és szolgáltatást nyújtó, integrált megoldásokat kínáló, nagy méretű, nagy erejű informatikai “kazlak”) emelkednek ki, a kihívóknak és az új belépőknek megnehezedik a dolga.

Aztán felírtam azt is, hogy „az üzleti oldal hangja erősödik” – igen, ez is minden bizonnyal egy olyan jelenség, ami válság nélkül is létezik, de a válság most felerősíti: az informatikai beruházásoktól jól definiálható és mérhető üzleti előnyöket és megtérülést várnak el, és ennek a követelésnek leginkább a felhasználói oldal, teghát az üzleti alkalmazók adnak hangot.

„Több BI felhasználó”, ez is ott van a cetlimen: az üzleti intelligencia bizonyos értelemben demokratizálódik, beépül az operatív folyamatokba, az egyszerű alkalmazottak mindennapos teendőibe.

„Disruptive” – ezt is felírtam, ez minden bizonnyal a Clayton Christensen által leírt romboló innovációkra való utalás, amelyek ezek szerint a BI-t sem kerülik el.

„Nyitott forráskód”, olvasom tovább a jegyzeteket, az open source megoldások tehát ott vannak a BI-s versenytársak között is, számukra előnyt jelenthetnek a válság miatti költségmegtakarítási törekvések.

Valószínűleg ebben az összefüggésben írtam fel azt is, hogy „cloud computing”: az üzleti intelligenciát szolgáltatásként is igénybe veheted, a piacon az ilyen fajta kínálat is jelen van.

„Hálózatok”, áll a cetli csücskében, hálózatos terjedés: felhasználók, akik egymás döntéseit kapcsolati hálókon kersztül befolyásolják: ez a jelenség a mai piacon megkerülhetetlen.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.