Ami izgalomba hoz

A Gartner 2010-es CIO felmérésének összefoglaló táblázatát nézegetem. A technológiai prioritásokat mutatja a megkérdezett informatikai vezetők szemszögéből, vagyis (talán) azt, hogy mi izgatja legjobban őket az idén, mi foglalja le a gondolataikat, mivel töltik a drága idejüket, mire fordítanak pénzt.

A táblázat voltaképpen egy rangsor. Első helyen a virtualizáció áll, a másodikon a cloud computing, a harmadikon a Web 2.0, a negyediken a hálózatépítés hang- és adatkommunikációval, az ötödiken az üzleti intelligencia (népies nevén a BI), a hatodikon a mobil technológiák, a hetediken az adat- és dokomentum-menedzsment… A rangsor jelentős mozgást mutat az előző évekhez képest.

Van a prioritásokban valami meglepő? Azt hiszem, nincs. A 2010-es felmérés minden bizonnyal a 2008-9-es időszakban kialakult gondolat- és érzelemvilágot tükrözi. Mi határozta meg ezt? A válság, a megnyirbált költségvetések, az állandó költségcsökkentési és hatékonyságnövelési kényszer, a kiútkeresés. Röviden: hogyan lehet infokommunikációs vonalon kevesebből többet csinálni, kisebb befektetésekkel és költségekkel jobb teljesítményt felmutatni üzleti és ICT-s vonalon egyaránt.

E kettős cél tekintetében jelenleg a legnagyobb ígéret a virtualizálás és a vele összefüggő cloud computing. A technológia sokat fejlődött, az ajánlatok világosabbá váltak, a piac szépen kocog előre a Moore-görbén, a kísérletezők száma nő és ezzel a tapasztalatok is bővülnek.

Tulajdonképpen a korábbiakhoz képest most meglepően jól szereplő Web 2.0 is ehhez a gondolatkörhöz tartozik, hiszen az ide tartozó legnépszerűbb alkalmazások is valahol a „felhőben” futnak, nem csoda tehát, ha sokan elgondolkoznak rajta, mire lehetne őket használni, marketingre, termékinnovációra, fogyasztói kommunikációra vagy tudásmenedzsmentre például – a példák, a tapasztalatok itt is szaporodnak.

Az üzleti intelligencia több éven átt az első helyen szerepelt, most viszont csak az ötödik jutott neki, de még így is az első a közvetlen „tartalmi” vonatkozású témák között (bár a Web 2.0 határeset). Azon viszont el kell gondolkodni, hogy a BI szempontjából tulajdonképpen milyen változásokat hozhat az első négy helyezett.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.