Kit támadunk meg ma, Herbert?

Könyv: Halál Breslauban. Márka alapján választottam, ugyanis a Magvető adta ki, ami általában jót jelent, szinte tutira lehet menni. A szerzője lengyel: Marek Krajewksi. 

Egy vasúti kocsiban megerőszakolják és kegyetlen módon meggyilkolják egy ismert német báró lányát. A közismert rendőrnyomozó, a város egyik jellegzetes figurája, a helyi luxusbordély törzsvendége elindul megkeresni a gyilkost, aki késsel és skorpiókkal öl. A harmincas évek közepén járunk, Hitler nemrég került hatalomra. A városban mindenki mindenkiben ellenséget lát. Mindenki álarcot visel, a maszkok mögül pedig torz, hatalomvágyó, gátlástalan, perverz figurák leselkednek.

A bűnügy szálai egyre távolabbra vezetnek, valahová a múltnak kútjába: egy sok évszázaddal korábban történt kegyetlen gyilkosság képe dereng fel. Valahol egy dervisnek látomása támad és bosszúért kiált. A kiszemelt bosszúálló elindul, hogy a harmincas évek Németországában megkeresse az egykori bűnös leszármazottait és leszámoljon velük.

A német rendőrségi tanácsoshoz felsőbb erők hatására egy fiatal rendőr csatlakozik, akiről kiderül, hogy másképp is érintett ebben az esetben, önmagát, önmaga múltját is meg kell ismernie. Az idők változnak, Hitler korszaka után a Stasi következik, majd a német nyomozó útja Amerikába, a CIA-hoz vezet tovább. A bosszú, a gyilkos szándék megmarad, mindig megkeresi magának az alkalmas helyet és formát.

Ez az egész így nagyon zavarosnak és mondvacsináltnak tűnhet, a helyzet viszont az, hogy Krajewski nagyon jól ír és mesterien gombolyítja a szálakat. Mondatainak, figuráinak, helyzeteinek karaktere van, sötét, cinikus, kegyetlen, őrült karaktere. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.