Légvár

“And I know that the only difference between me and the people judging me is they weren’t smart enough to do what we did.” Jeffrey Skilling mondja ezt Lucy Prebble ENRON című drámájában, vagy inkább színpadi revüjében. A nagy lebukás után mondja, amikor összedőlt a légvár, bár ez tulajdonképpen képzavar, mert egy légvár nem tud összedőlni. Skilling valóságos személy, tudomásom szerint jelenleg még börtönben van.

A két másik főszereplő, Ken Lay és Andy Fastow is valóságos személyek; akárcsak Skilling, ők is az ENRON vezetői voltak; az előbbi már nem él, az utóbbi, ha jól értem, valamiféle vádalkut kötött a hatóságokkal, és így megúszta pár évvel valami kellemesebb helyen. Fastow volt a pénzügyi vezető; ha minden igaz, az ő agyában született meg az egész “off balance sheet” manőver gondolata, vagyis az, hogy az adósságokat át kell pumpálni mindenféle virtuális cégekbe – ezeket a színpadon raptorok jelenítik meg, akiket etetni kell, vagy éppen egymást eszik.

A darab a nagy légvárépítés története. A számviteli kimutatásokban megjelenített remények, álmok, ígéretek és hazugságok története. A kollektív, mindenkit magával ragadó légvárépítés története. A nettó jelenérték története. A légvár ti magatok vagytok – üzeni Lucy Prebble. A rendszer csak a lehetőséget, az intézményi kereteket adja hozzá. Ti magatok hisztek el minden hülyeséget, aztán csodálkoztok, amikor kipukkan az egész; de ami még csodálatosabb, nem tanultok belőle semmit. A világ légvárról légvárra halad előre. A légvárak termékei itt vannak körülöttünk. Légvárak nélkül más lenne a világ.

A darabot 2009-ben mutatták be, pont a legjobbkor. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.