Gyémánt

Néha meglátogatom a honlapjukat, bár nem tudom, fogok-e valaha is vásárolni náluk. Gyémántot árulnak, meg gyémántból készült ékszereket. Internetes boltot működtetnek, hagyományos boltjuk tudomásom szerint nincs. Pár évvel ezelőtt akadtam rájuk, amikor egy, az elektronikus kereskedelemről szóló előadáshoz példákat kerestem.

Úgy gondoltam, a szokásos könyv-trikó-DVD-pendrive-pizza-színházjegy-sampon példatár helyett valami különlegeset kellene mutatni a közönségnek, az előbbiekkel ugyanis nyilván találkoztak már. Multimédiás ingatlanos, építkezési és divatcikk-oldalakat választottam ki, meg ezt a bizonyos gyémántosat.

Blue Nile a nevük, ebben a kategóriában tudomásom szerint ők a hálón legnagyobbak. Amúgy szép, egyszerű, világosan felépített, mondhatnám gyémánttisztaságú oldaluk van. Rögtön megkérdezi, hogy tényleg magyar vagyok-e, és ha megvallom eme kötődésémet, az árait forintban adja meg és megerősíti, hogy fent vagyunk a radarjukon.

Ha megnézem a tőzsdei árfolyamgörbéjüket, láthatom, hogy a válság nemrég megtépázta őket, piaci értékük mintegy felét lazán elvesztették, mostanra viszont egész jól helyrejöttek, visszanyerték, amit veszítettek. Hiába, nincs fizikai bolt, nincs készletezés, rövidebb az ellátási lánc, nagyobb az elérhető vevőkör (az utóbbiért szemlátomást tesznek is ezt-azt) – előnyös dolgok ezek akkor, amikor a kereslet egyébként csökken, a nyersanyag viszont változatlanul drága.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.