e-Egészség

Az akciótanulási kurzus halad előre. Az indító foglalkozásokon túl vagyunk, most az önálló munka szakasza következik, aztán az előrehaladási jelentések jönnek. Időnként bejön hozzám egy-egy hallgató megbeszélni egy ötletet, elképzelést.

Az egyik projekt az egészségügyhöz kapcsolódik. Arról szól, miként lehetne növelni egyes technikai eszközök népszerűségét az orvosok körében. Közben olvasom: Az USÁ-ban a gyakorló orvosok mindösszesen 13%-a használ valamilyen elektronikus egészségügyi nyilvántartási rendszert, és csak 4%-ukról mondható el, hogy valamilyen fejlettebb, sokféle funkcióval rendelkező, intelligens alkalmazással dolgozik. A többiek egyelőre maradnak a jó öreg papírnál.

A kormányzat most megpróbál változtatni ezen a helyzeten. A Kongresszus által februárban megszavazott gazdaságélénkítő csomag 787 milliárd dollárjából állítólag 20 milliárd erre a célra, vagyis egészségügyi információs technológiára megy majd. Ha jól értem az elképzelést, azok az orvosok, akik elektronikus nyilvántartásra térnek át, több mint 40.000 dolláros támogatásra számíthatnak. Jól járhatnak az áttérő kórházak is. Akik 2015-ig nem lépnek, büntetést kaphatnak, legyenek akár magánorvosok, akár kórházak. A pontos eljárásmód még nem ismeretes.

A támogatást valószínűleg azt kaphatja majd meg, aki megfelelő módon igazolni tudja valamilyen regisztrált egészségügyi rendszer „értelmes” (meaningful) használatát. Egyesek szerint a pénz kevés lesz az áttérés ösztönzéséhez, mivel a költségek magasak.         

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.