(Nem) mesebeli Afrika

Olvasás közben egy karikatúra jut az eszembe. Elegáns és jól táplált fehér férfi egy laptopot mutat egy csonttá soványodott feketének valahol a pusztaságban. „Hát nem csodálatos?” – mondja. „Ha a akarja, az internet segítségével bármikor lehívhatja, mi a mai menü a Ritzben!”

Egy frissen publikált kutatási jelentést olvasok éppen, amivel a sajtó is foglalkozik. Azt firtatja, miként hat a mobiltelefonok terjedése Afrika szegény részeinek gazdaságára és társadalmára. (Mit ád isten, a kutatást a Vodafone szponzorálta.) Mivel lehet az elképesztő szegénységen segíteni? Mire érdemes fordítani a segélyeket? A sajtóból az derül ki, hogy a számítógépekkel, a falvakba, külvárosokba telepített e-pontokkal nem sokra mennek azok, akik olvasni sem tudnak, nincs munkájuk, és áram sincs náluk a konnektorban. Vagy finomabban fogalmazva: az ilyen befektetések haszna meglehetősen bizonytalan. Ha megkérdezik ezeket az embereket, mire lenne szükségük, a számítógépet meg sem említik.

A mobiltelefonokkal viszont más a helyzet, és pont erről szól ez a tanulmány. Egy egyszerűbb mobillal egy analfabéta is elboldogul, és akár egy fél falu is használhatja. Megtudhatja vele, van-e munka a szomszéd faluban, keresik-e a piacon a manióka-gyökeret és mennyit adnak érte, lesz e nyúlátvétel a községházán, merre járnak a halak a tengeren, hol juthat olcsó áruhoz a szatócsbolt. Mindehhez nem kell vagonok tetején utazni, időt pazarolni.

Egy sor bizonyíték van arra – állítják a kutatók , hogy a mobilok elterjedése és a gazdasági fejlődés között határozott összefüggés van, különösen a szegény régiókban. Az eredmény szépen megmutatkozik a nagyobb GDP növekedési adatokban. A kutatók konkrét számokról beszélnek: X% növekedés a mobilok elterjedésében Y% gazdasági növekedést hoz, nem is akármekkorát. Arról se feledkezzünk meg, hogy a külföldi tőke is jobban szereti azokat a helyeket, ahol már megvan az alapvető kommunikációs infrastruktúra. Nem csoda, hogy a mobiltelefon az egyik legfontosabb használati tárggyá kezd válni a legszegényebbek körében is. Ide kell irányítani a segélyeket, az állami fejlesztési pénzeket is – vonja le a következtetést a tanulmány. Alulról kell építkezni, nem felülről.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.