Wiki-wiki

Pénteken egy csúcstechnológiai vállalat magyarországi cégénél jártam egy iskolai kollegámmal. Prezentációs tréning volt, méghozzá egy akciótanulási program részeként. Kollegám a prezentációs technika szakértője (szerkesztés, hanghordozás, diák, kommunikáció a közönséggel, testbeszéd, szemkontaktus stb.), jómagam inkább a tartalomra figyeltem.

Délelőtt módszertani felkészítés, délután éles projektbeszámolók. Érdekes volt látni, hogy ezekben a vezetés által kezdeményezett akciótanulási projektekben hogyan jelenik meg a web 2.0 és az Enterprise 2.0 filozófiája és módszertana, anélkül, hogy ezeket a megnevezéseket bárki használta volna. Csúcstechnológiai vállalat, rengeteg képzett ember, állandó innovációs tevékenység, szinte nincs két egyforma termék. Ronda szóval folyamatos tudásgenerálás mindenütt. A tudásmenedzsment mindennapos probléma (bár nem mindig nevezik így).

E multinacionális vállalatnál már rengeteg wiki él a „hivatalos” dokumentumtár mellett. Most az a kérdés, hogy lehet ezeket a formalizált és nem formalizált fórumokat, tárakat, forrásokat valahogy összekapcsolni, integrálni, rendezett, strukturált, katalogizált, kereshető-kutatható, bővíthető könyvtárrá alakítani. Talán egy „metawiki” segítene? Az előadásokból úgy éreztem, a program résztvevői jól fogják a probléma technikai vonatkozásait, de az emberieket még kevésbé. Most le kellene ülni, és egy jó esettanulmányt írni az egészből.

Apropó: az Alexandrában nemsokára sorra kerül a Wikinómia bemutatója. Itt a link Pécsi „Pollner” Ferenc tájékoztatójához.                    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.