Vízió

Tegnap klubest a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért egyesületben. A téma az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos ismeretek oktatása. A SZEK erősödő ifjúsági tagozata egyetemi és főiskolai hallgatókat hívott meg, akik rövid beszámolókat tartottak. A kép meglehetősen vegyes: van, ahol egyetlen kurzus sincs ilyen témában (legfeljebb a marketingesek emlegetik néha az internetet), másutt egész kurzuscsoportokat szentelnek neki.

Egy ilyen beszélgetésen egy idő után óhatatlanul az oktatás általános állapotára terelődik a szó, és megindulnak a panaszok a katedra mindkét oldaláról: tömegoktatás, szűrésre alkalmatlan felvételi, átgondolatlan bolognai lépések, a középiskolai képzés hiányosságait pótolni igyekvő alapszint, elavult tananyagok, lassú, bürokratikus nehezékekkel terhelt innováció, alacsony tanári fizetések, pénzhiány stb. Egy megjegyzésben arra igyekeztem utalni, hogy ezek nagyrészt nem hazai, hanem általános problémák.

Ha valakinek van kedve és ideje, nézze meg a Youtube-on az „A vision of students today” videót. Az első képek egy amerikai egyetem üres előadótermét mutatják: katedra, hosszú széksorok, tábla, fehér falak. Aztán hirtelen diákokkal telik meg a terem, akik egyenként táblákat emelnek magasba, feliratokat mutatnak a laptopjukon. Ezek a feliratok saját élethelyzetükkel és az oktatás állapotával foglalkoznak. „Az átlagos osztálylétszám 115.” „Tíz tanárból jó ha kettő tudja a nevemet.” „Az olvasmányok háromnegyedének nincs sok köze a valóságos élethez.” „Több száz dollárt költök olyan könyvekre, amiket aztán ki se nyitok.” „A padtársam befizetett a kurzusra, de még sose jött el.” „Ebben az évben 8 könyvet és 2.300 weboldalt fogok elolvasni.” „500 oldalnyi e-mailt fogok írni ebben az évben.” „Naponta 3,5 órát töltök online.” „Naponta két órát mobilozok.” …És így tovább.

Tanulságos. Az üzenet lényege nyilván az, hogy az oktatás tartalmi és módszertani szempontból alapos reformra szorul. Az iskolák többsége a ma háborúját a múlt eszközeivel és stratégiájával akarja megvívni – vagy nem akarja, de egyelőre nem tud mást csinálni. Érdekes film, jó lenne egy magyar változatot is csinálni, hazai diákokkal. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.