Viszavonulás

Bill Gates visszavonul. Most írhatnék erről a hírről valamit, de nem teszem, méghozzá két okból. Egyrészt éppen elegen írnak róla. Másrészt bőven van idő erről írni, mivel hosszú visszavonulás lesz ez, nem is most kezdődött, és nem is lehet látni a végét, olyan mint egy Illés / Omega / Metró búcsúkoncert. Inkább írok valami másról.

N. R. Narayana Murthy viszavonul.

Jó, kérdezheti a kedves olvasó, de ki az a N. R. Narayana Murthy? Ő az Infosys vezére, aki a napokban jelentette be, hogy ezentúl nem kíván a mindennapos üzletmenettel foglalkozni, a karmesteri pálcát átadja az utódjának, maga megelégszik az elnöki poszttal és teendőkkel. Hatvan éves, ideje megnyitni az utat az új generáció előtt.

Vajon mérhető a teljesítménye Bill Gates-éhez? Gates a Microsoftot teremtette meg, Murthy az Infosys-t, a mai India egyik legnagyobb, leggyorsabban fejlődő, több mint ötvenezer embert foglalkoztató informatikai világcégét, az outsourcing-üzlet mintapéldányát. De nem csak egy vállalatról van szó. Murthy és társai azt is bebizonyították, hogy a technikai lehetőségek okos kihasználása a hátsó sorokból az élvonalba repíthet egy elmaradott országot, na jó, persze nem egy egész országot, hanem abból egy szigetet, a képzett és tettre kész emberek szigetét.

Az Infosys-t hét barát alapította 1981-ben, huszonöt évvel ezelőtt, egyetlen ügyféllel, 250 dollár készpénzzel, ami nem valami sok. Az elmúlt pénzügyi évben 2,5 milliárd dollár volt a forgalmuk, ami viszont nagyon sok, és lendület is van még, amit a 30% körüli éves növekedés bizonyít. Az Infosys egyrészt Murthy és társai terméke, másrészt a globalizálódásé. Murthy egyszerű definíciót ad e jelenségre: ott veszel nyersanyagot, ahol a legolcsóbb, ott toborzol, ahol a legtöbb tehetséges embert találod, ott termelsz, ahol a legalacsonyabbak a költségek, és ott adsz el, ahol legjobb a piac. A világ lapos, mondja, és egyre laposabb lesz. (A részleteket lásd Thomas Friedman könyvében.)

A te globalizálódásod alapja az, hogy mások is globalizálódnak: a gazdaság egyre inkább egy gigantikus Lego-játékhoz hasonlít, ahol az építőkockákat a világ legkülönbözőbb pontjain szedik össze. Feltörekvő országként és cégként arra kell ügyelned, hogy bizonyítsd az előnyeid, hozd az elvárt minőséget és szabványos kapcsokkal illeszkedj a többi építőelemhez, aztán uzsgyi, futás felfelé az értékláncon, az egyre bonyolultabb, egyre nehezebb munkák felé, mert azokban van a pénz, ott vagy a legnehezebben helyettesíthető.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.