Visszhang

Ebben a naplóban gyakran szólunk Indiáról, ami nem véletlen, hiszen az ország felemelkedése az egyik leglátványosabb trend napjainkban. A magam részéről elsősorban az ottani információs ipart figyelem, de az „India” szóra máskor is felkapom a fejem.

Pár napja fejeztem be Edward Morgan Forster Út Indiába című könyvének olvasását. Már többször neki akartam fogni, de valami miatt azt hitem, ez valamilyen unalmas angol klasszikus, amit távolról tisztel az elmer. Kellemesen csalódtam: színes, érdekes, eleven könyv ez. E tulajdonságait a témán és a stíluson kívül elsősorban a finom rétegzettségének köszönheti. Legfelül egy krimiszerű történet fut rajta: egy angol hölgy érkezik Csandrapurba, ahol egy helyi orvos, Aziz doktor tanácsára meglátogatja a nevezetes barlangokat. Az egyik barlangban megtámadják. Lehetséges, hogy Aziz doktor a bűnös? Megáll a vád a lábán? Megtörtént a a támadás tulajdonképpen? Meg tudja védeni magát a doktor a nyilvánvalóan elfogult angol közigazgatással szemben? Nyomozás, tárgyalás, izgalom. A második réteg a gyarmatosító Anglia és a helyiek viszonya. Fent lehet tartani az angol uralmat? Emberi kapcsolataikban túl tudják tenni magukat a helyiek és az idegenek a politikai viszonyokon? Hogyan bontakozik ki, miben nyilvánul meg a britekkel szembeni ellenállás?

Ennyi akár elég is lenne egy jó könyvhöz, de van még két további réteg is: tulajdonképpen milyen viszony bontakozik ki Adela és Aziz doktor között? Utálják egymást? Vagy inkább vonzódnak egymáshoz, csak ezt maguknak sem merik bevallani? Lehet, hogy a hölgy csak szerette volna, ha Aziz színt vall a barlangban? Lehet, hogy ez a két ember egymásra talált, csak az adott körülmények között semmi esélyük? Végül itt a legmélyebb, legtitokzatosabb szint: mi mozgatja ezt az egész világot? Mit jelképeznek a barlangok a maguk tükörszerű falaival és visszhangos termeivel? Mivé alakítja a visszhang a szavakat?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.