Visszafogják?

Bevallom férfiasan: nem lévén pénzügyes, nem sokat értek a jelzáloghitel-krízisből, és azt sem látom világosan, mi az az „újracsomagolás”. Azt persze tudom, hogy régóta jósolják már, hogy az ingatlanos és a jelzáloghitelek körül előbb-utóbb valami zűr lesz. Azt is látom, hogy mostanában a bankok problémáiról szóló hírek foglalják el a címoldalakat.

Bankokról nem szeretek rossz híreket olvasni, elvégre az ember bennük tartja a pénzét, jobb azt biztonságban tudni. Figyeljünk tehát! De figyeljünk arra is, milyen hatással vannak a pénzintézetek problémái az informatikai piacra. A szektorok közül ők a legnagyobb vásárlók. Ha a krízis elhúzódik, vajon visszafogják az informatikai beruházásaikat? Vagy éppen ellenkezőleg, informatikával támogatott racionalizálási, költségcsökkentési hullám jön?

Nemrég láttam egy elemzést, amely a nagy indiai outsourcing cégek helyzetét vizsgálja. Nézünk rá például az Infosys árfolyamgrafikonjára. Lendületes emelkedés 2006 áprilisa és 2007 januárja között. Azóta viszont visszaesés és ingadozás tapasztalható. Az elemző szerint erre két magyarázat van: az egyik az outsourcing-piac beérése, a másik a pénzügyi szektor elbizonytalanodása, ami többféle közvetlen és áttételes hatást gyakorol az indiai IT óriásokra. Na, ezt a kérdést felvetjük majd a közelgő bukaresti outsourcing-kurzuson.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.