Virtuális

A kreatív rombolásról szóló cikket egyelőre lezártam (lehet, hogy a lektoroknak erről más lesz a véleménye). A példák viszont szaporodnak. Ha most folytatni kellene a megkezdett listát, valószínűleg a virtualizálás témájába ásnám be egy kicsit magam. „Is this the most disruptive technology in business computing since the internet?” – teszi fel a kérdést a friss The Economist (január 19.), és fenn is hagyja a levegőben. Romboló innováció a virtualizálás? Ha igen, akkor leírható a „disruptive” innovációk általam is bemutatott, Clayton Christensentől származó modelljével? Ha igen, mit rombol tulajdonképpen?

Azt látom egy grafikonon, hogy a Gartner szép jövőt jósol neki: 2011-ig nagyjából a piac megháromszorozódását várja. Azzal is tisztában vagyok, hogy a virtualizálás ügye már vagy negyven éves, az IBM már a hatvanas években is foglalkozott vele. Arra is rájöttem, hogy személyesen is találkozhatok vele, ha például veszek egy új Apple gépet, amin a Macintosh és a Windows operációs rendszer egyaránt futhat. Két gép egyben. A hardver elválik a szoftvertől. A gép több gépre osztható, amiken többféle alkalmazás futhat többféle operációs rendszeren. Nem kell minden alkalmazáshoz új gépet vásárolni, a polcokat gépek tömegével telerakni: egyik alkalmazás, egyik gép, másik alkalmazás, másik gép. A „virtuális gép” könnyen mozgatható a hardvren, a gépek összekapcsolhatók, a kihasználásuk optimalizálható, az éppen feleslegeseket ki is lehet kapcsolni. Kevesebb energia, kisebb hely, kevesebb kiszolgáló. Ideális megoldás nagy informatikai közművek (felhők, szerverfarmok, adatközpontok) építéséhez és működtetéséhez. Nicholas Carr nyilván elégedetten dőlhet hátra: Ugye megmondtam!

Tegyük fel a kérdést: most éppen e nagy IT központok lelkéért, operációs rendszeréért folyik a harc? Valami olyasmiről van szó, mint a PC és a DOS születésénél? Ezért érdekes annyira, hogy mit csinál a Microsoft, megszerzi-e a WMware-t meg a Calistát? És hogy a kép még bonyolultabb legyen: meddig jut a XenSource a nyitott forráskódú hypervisor-változattal? Aztán ott van a HP meg a Sun a maga szerverkínálatával… 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.