Vezérek Röjtökmuzsajon

Két napon át a CEBC kilencedik Vezérigazgatói Találkozójának előadásait hallgattam. A szokásos telt ház volt, érdeklődő közönséggel, jó hangulattal. A vezértémát az ország, illetve egyes ágazatok versenyképessége kapta, és ennek kapcsán a második Nemzeti Fejlesztési Terv tartalma és elkészítésének módszertana.

Egy konferenciasorozat esetében a kilenc már meglehetősen nagy szám. Az első Vezérigazgatói találkozó 2001. tavaszán volt Parádsasváron. Az elmúlt négy évben jól meg lehetett figyelni egyes tendenciákat és változásokat.
 
Vegyük például az informatikai szektort. Nyugodtan mondhatom, az első találkozót ez az iparág uralta: innen volt a legtöbb előadó és a közönség soraiban is szép számmal képviseltették magukat. Érdekes volt ez a 2001-es tavasz: az USA-ban már megindult az iparág recessziója (a szünetekben már az erről szóló, folyamatosan érkező híreket beszélték meg a résztvevők), de a hazaiak még optimisták voltak, az előadásaik, a megnyilatkozásaik is ezt tükrözték.
 
Aztán a problémák Magyarországon is megjelentek, a piac növekedése leállt. A szektor képviselői megritkultak a konferenciákon. A közönség érdeklődése is megcsappant. Mára az infokommunikációs iparág (mert vegyük ide a távközlést is) „belesimult” az ágazatok sorába. A más iparágakból érkező hallgatóság érdeklődik a különleges technikai újdonságok iránt, de egyébként érezhetően úgy tekint erre az iparágra, mint egy fontos szolgáltató szektorra, de nem többre. Kínáncsi, de óvatos és kételkedő is egyben.
Ez egyébként így van rendjén, és le kell vonni belőle a tanulságokat.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.