Verne

Ezt a bejegyzést egy HP noteszgépen írom. Előttem van egy cikk a The Wall Street Journal európai kiadásából. Kalandos kép bontakozik ki belőle, van benne valami vernei.

Ha valaki mondjuk Kaliforniában megkíván egy ilyen gépet és úgy érzi, életének nincs tovább értelme nélküle, megkeresheti a HP honlapján és vásárlási szándékát egy kattintással jelezheti. Azt hinné az ember, egyszerű dologról van szó, hiszen ő is amerikai, meg a HP is az. De nem. A jel útnak indul és valahol Shanghaiban landol, a Quanta Computernél. A Quanta tajvani cég, a világ legnagyobb laptopgyártója. Mivel a szerződéses gyártókra állandó költségnyomás nehezedik, nyereséghányadaik folyamatosan zsugorodnak, a többiekkel együtt ő is Kínában keres menedéket. A gyára ott Shanghaiban tulajdonképpen logisztikai hub, kerékagy, amiben a beszállítók küllői összefutnak. A fontos alkatrészeket ugyanis sokfelé gyártják, a merevlemezes meghajtókat például Japánban, Szingapurban, Kínában és az USA-ban, a memória-chipeket Dél-Koreában, Tajvanon, Németországban és Amerikában, a folyadékkristályos kijelzőket Dél-Koreában, Tajvanon, Japánban és Kínában.

Szemtanúk beszámolói szerint a Quanta üzemeiben két gyártósor van. Az egyiken összeállítják a laptopok alapvető egységeit. A másik akkor indul el, ha megrendelés érkezik: ezen rakják össze az egyedi igények szerint konfigurált gépeket. A kész masinákat dobozokba csomagolják, kiviszik a repülőtérre, ahonnan a gépmadarak Amerikába indulnak a szállítmányokkal. Az elosztóhelyekről A Federal Express, az UPS vagy a DHL szállítja tovább őket, míg végül valaki becsenget velük a megrendelő ajtaján.

Az egész folyamat nagyjából két napig tart.

A HP laptopok esetében a kiszervezési hányad “csak” 95%. Az IBM-nél csak fele ennyi, a Dellnél és az Apple-nál viszont 100%. A világ összes laptopjának 17%-a Tajvanon, 68%-a Kínában készül.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.